Backup av hemsida

Det finns inget värre än att upptäcka att allt material på sin hemsida plötsligt är borta. Du kanske har arbetat med din hemsida eller blogg i åratal och vips så är allt ditt nedlagda arbete förgäves, något som är extra illa om du tjänar en massa pengar på din hemsida. Tyvärr händer sånt här ibland och det kan bero på en serverkrasch eller att en elak hacker har varit i farten. Tack och lov kan du alltid återställa din hemsida om du har en backup på ditt webbhotell eller någon annanstans.

Backup på webbhotellet

Många webbhotell backar dagligen upp alla dina hemsidor åt dig, dels för att du ska kunna känna dig säker, dels för att webbhotellet har ett ansvar för dina förlorade hemsidor utifall deras server skulle krascha. Om din hemsida eller dina hemsidor skulle drabbas återställer webbhotellet dem från sin senaste backup, men tänk på att om din hemsida senast backades upp för fyra timmar sedan är allt material du har fyllt på sedan dess borta.

Backup av hemsidan på datorn

Du kan även backa upp din hemsida på din dator eller en extern hårddisk. En del sparar sin hemsida på datorn när de har gjort stora förändringar på hemsidan så att förändringarna inte försvinner om hemsidan skulle krascha strax efteråt. Andra backar upp sin hemsida på datorn för att de helt enkelt känner sig tryggare med två backuper.

Om du vill göra en backup på datorn använder du ett FTP-program, till exempel Filezilla, och kopplar upp dig mot din hemsidas databas. Hur du gör det här står på din hosts hemsida. Kopiera sedan mappen Public.html till din dator, för det är där allt material på din hemsida finns.  Det är inte heller så dumt att backa upp din sajt i Dropbox eller Onedrive.

Backup med WordPress plugin

Om du använder publiceringsverktyget WordPress kan du installera ett plugin som du kan backa upp din hemsidas databas med. Det finns massor av sådana plugins, det är bara att söka ”backup” bland plugins i WordPress kontrollpanel så får du en massa träffar. Med de flesta backup-plugins kan du ställa in hur ofta din hemsida ska backas upp och du kan även backa upp den direkt efter att du har uppdaterat sidan. Webbhotells.com rekommenderar att alla som använder sig av WordPress gör en backup med ett WordPress plugin eftersom det är ett mycket enkelt sätt att backa upp sin hemsida.