Att tänka på vid köp och förlängning av domäner

Här tänkte vi på webbhotells.se visa dig vad du bör tänka på när du köper och har köpt domäner så att du inte strular till det för dig och får betala en massa extraavgifter för dina domäner.

  1. Jämför priser för domänerna. Om du inte redan har ett webbhotell och står och väger mellan två eller flera webbhotell kan priset för toppdomänerna vara avgörande, framförallt om du ska köpa många domäner. Ofta kostar .se och .com runt 100 kr men exempelvis Crystones ordinariepris för .se-domäner är bara 59 kr medan andra tar runt 150 kr för dessa toppdomäner.
  2. Slå till när det är rea. Flera av de största webbhotellen (till exempel Binero, Citynetwork och Crystone) brukar med jämna mellanrum rea ut domäner för 5 eller 10 kr/styck, så om du planerar att köpa många nya domäner regelbundet kan det vara bra att använda dig av något (eller flera) av dessa webbhotell.
  3. Glöm inte att betala i tid! Om du har köpt en domän för 1 år är det viktigt att du betalar för nästkommande år i tid om du vill behålla din domän, om du inte gör det sätts domänen i karantän innan den kan köpas av andra. Under karantänen kan du alltså fortfarande återställa din domän men det kan kosta en hel del pengar. Vissa webbhotell, till exempel Binero, har ingen återställningsavgift för .se och .nu men för andra domäner som .com kan det kosta typ 800 kr att återställa sin domän. Så vad du än gör: glöm inte att betala i tid! Det finns emellertid webbhotell där du kan få en månads frist efter utgångsdatumet innan domänen sätts i karantän. Kontakta därför alltid ditt webbhotell innan utgångsdatumet om du har svårt att betala för din domän i tid.