domän

Att välja domän till din hemsida

Något som är en viktig del av din hemsida är den domän du väljer att använda. En domän är en väsentlig del eftersom det är domänen som skrivs in i webbläsaren när besökare vill få tillgång till din hemsida. Att välja rätt domän kan kännas svårt då det är många domäner som redan är upptagna av någon annan. Det är dock inte en alltför krånglig process.

 

Välj ett bra domännamn

Det vanligaste är att skaffa en domän som innehåller ens företagsnamn. Om du driver Strands Bageri AB i Uppsala kan du till exempel välja strandsbageri eller strandsbageriab som domän med en .se eller .com ändelse. Om dessa är upptagna kan du till exempel välja att skaffa en domän som strandsbageriuppsala eller bageristrands.

 

Du kan med fördel vara lite uppfinningsrik om den domän du vill ha är upptagen. Det är bättre att slänga om orden än att till exempel lägga in ett bindestreck såsom strands-bageri. Ett bindestreck kan lätt missas vilket gör att dina kunder kan hamna på fel hemsida.

 

Så får du en domän

För att få en domän måste du köpa en. Det finns speciella sajter online som ägnar sig åt att sälja domäner. Du kan köpa såväl .se som .com ändelser och allt där emellan som finns tillgängligt. Om du har en seriös företagssida rekommenderas det dock att du köper en .se eller .com domän.

 

Många frestas att köpa en .nu eller .live ändelse om .se och .com är upptagna. Det rekommenderas dock då att du ändrar ditt domännamn istället för din domäns ändelse.

 

En domän brukar kosta från 100 kronor och uppåt beroende på hur populär den anses vara. Du betalar oftast en domän årsvis. Kom därför ihåg att förnya din prenumeration av domänen varje år så att dina kunder hittar till dig.