Gör en funktionell hemsida

En webbplats, eller en hemsida som det också kallas, är en samling av text, bild, video och andra dokument som lagras på en webbserver så att den kan nås över internet. Att ha en hemsida är idag ett måste för företag som vill vara sökbara och synliga. Men det kan också vara bra för privatpersoner. Så här skapar du en funktionell webbsida.

Ett första steg när du vill skapa en intressant hemsida är att bestämma vad den ska handla om. Kanske har du ett specialintresse som du tror att flera kan vara intresserade av? När du bestämt vad hemsidan ska handla om behöver du också bestämma hur sidan ska se ut och hur du ska bygga den. En webbplats byggs upp genom programmering med HTML, CSS (Cascading Style Sheets) och Javascripts. Det här kan vara svårt att komma igång med om du aldrig har programmerat innan. Det finns många företag som utvecklar hemsidor åt både företag och privatpersoner. Att anlita en webbyrå är det bästa och enklaste alternativet om du har råd. Men det går också att göra bra hemsidor själv med enkla medel.

Genvägar till en bra hemsida

Idag finns många så kallade CMS-system på marknaden. CMS är en förkortning på engelskans Content Management System, eller innehållshanteringssystem. Med hjälp av ett innehållshanteringssystem kan du enkelt bygga en hemsida utan att behöva programmera. Exempel på kända CMS-system är WordPress, Joomla och Textpattern.

De flesta CMS-system på marknaden använder så kallad WYSIWYG-redigering där du kan bygga upp hemsidan visuellt istället, ungefär som när du gör en Power Point. Många innehållshanteringssystem erbjuder en basversion gratis så det går bra att testa för att hitta rätt.

Publicera din hemsida

För att din webbsida ska bli tillgänglig för andra behöver du publicera den på internet. Istället för att sätta upp en egen webbserver så hyr de allra flesta plats på ett webbhotell. Om du vill ha ett eget domännamn behöver du registrera det och sedan koppla ditt webbhotell till ditt domännamn. Sedan kan besökarna enkelt hitta till din sida!

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet