Hur fungerar ett webbhotell?

Hur fungerar ett webbhotell?

Om du någon gång har funderat på att skaffa en hemsida har du förmodligen stött på ordet webbhotell. Kanske är det också där du har lagt ner drömmen om att ha en egen hemsida, det blev helt enkelt för krångligt. Men vad är egentligen ett webbhotell? Och hur fungerar det? Är det så krångligt som det verkar?

 

Förvaring av din hemsida

En hemsida består i grunden av ett gäng filer som är länkade till varandra. Tänk dig att din hemsida är en grupp turister som ska ut och utforska världen, som vi kan likna med internet i det här fallet. Men för att de ska kunna göra det behöver de såklart någonstans att bo. På samma sätt behöver din hemsida någonstans att bo och det är där ett webbhotell kommer in. Där kan dina filer bo och vara tillgängliga 24/7 året om.

 

Vad är då ett domännamn?

Alla sidor på internet har ett IP-nummer, som till exempel 192.168.0.1, men tänk hur jobbigt det skulle vara att komma ihåg alla IP-nummer rakt upp och ner. Därför använder man sig istället av domännamn som kopplas till ett IP-nummer. Även detta kan du göra på de flesta webbhotell, istället för att din sida har adressen 192.168.0.1 kan den istället hittas på www.minhemsida.se.

 

Vem är ett webbhotell till för?

Ett webbhotell är till för dig som vill ha en något mindre hemsida, de flesta har kapacitet att klara upp till 10000 besökare. Om du skulle ha fler besökare än så kan det vara lämpligt att hitta en annan mer specialanpassad lösning för dig.

 

Att bygga en hemsida helt själv kan vara tekniskt utmanande om du inte har någon utbildning eller erfarenhet av det. Då kan det vara bara att ha någon som bygger hemsidan åt dig och hjälper dig att lägga upp den på ditt webbhotell. Det finns även andra lösningar där det inte ens behövs någon kodning, allt görs med ett grafiskt gränssnitt.

 

 

 

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet