Lite allmänt om webbhotell

Det är lätt och ganska smidigt att skaffa sig ett webbhotell. Du söker bara på ”webbhotell” på nätet, läser igenom och jämför dem med varandra. När du hittat ett som passar dig går du in på hemsidan, ser vilka paket de erbjuder och väljer ett passande. När du registrerar dig använder du dina personuppgifter och sedan går du till betalningen. Om du inte redan har ett domännamn bör du skaffa det också.

 

Skaffa domännamn

Ett domännamn är samma sak som en webbadress (URL), en form av alias för ett IP-nummer. Ett domännamn är mycket lättare att komma ihåg, än det elvasiffriga nummer som ett IP-nummer är. Det är heller inte särskilt dyrt att köpa en domän. Olika webbhotell har inte samma priser, och det är där de flesta köper sina domän. När du beställer en domän brukar det komma upp rutor på lediga namn och då ser du lätt vilka som är lediga och kan direkt köpa ett passande. Du får betala varje år för att behålla ditt namn. När du köpt en domän är det bara att köra igång och bygga din hemsida. Det bästa är att hitta ett domännamn som slutar på .se eller .com, då hittas din hemsida lättast, .se betyder att du har en svensk hemsida. Vill du ha en hemsida i till exempel Norge bör du använda .no.

 

Utrymme

Hur stort utrymme du behöver beror helt på vad du ska lägga upp på din hemsida. Är det bara lite text, några bilder och videor, räcker det oftast med 10–30 GB. Har du tänkt dig stora hemsidor med mycket material bör du skaffa dig ett webbhotell som kan erbjuda 200–250 GB. För en hemsida räcker det med en databas och det finns massor med webbhotell som erbjuder obegränsat med MySQL-databaser. Kolla alltid först med webbhotellet du tänkt använda för att få korrekta uppgifter.

 

 

 

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet