Molntjänster för alla behov

Förr var moln någonting som fanns på himlen ibland. Ganska ofta faktiskt, särskilt i november och här i Sverige. Men numera menas ofta något helt annat när det pratas om moln. Digitala molntjänster har i stort sett tagit över som system för backup och synkronisering.

Det går fortfarande att ta backup på vanligt sätt genom att kopiera information från datorn till en extern hårddisk. Det är en utmärkt metod, men det finns en svaghet. Så fort du skriver ett nytt dokument eller gör en ändring i något gammalt så är den där säkerhetskopian inte riktigt up-to-date längre, i alla fall inte om den inte sitter inkopplad hela tiden till din dator.

Dator, förresten. Hur mycket görs vid datorn nu för tiden. Ganska mycket, men säkert inte allt och för en del nästan ingenting. Det beror lite på verksamhet och inriktning. Den som främst använder sin smartphone behöver också komma åt olika dokument ibland. Då behövs en molntjänst av något slag.

Vad är en molntjänst

En molntjänst är en väldigt smart funktion för alla som över huvud taget använder digitala lösningar och teknik. Det är inte bara en backuplösning som tar kopia på din dators dokument, utan också en supersmart tjänst för synkronisering. Det här innebär lite förenklat att om du skriver ett dokument på din dator och sparar det i molnet så kan du senare hämta just det dokumentet med din smartphone, läsa och kanske lägga till eller ändra något och spara. Nästa dag när du återkommer till datorn finns dina ändringar med när du öppnar dokumentet från molnet. Alla som suttit och slitit med flera olika versioner av samma dokument förstår hur smart det här är.

Du kan komma åt alla dina dokument, filer, bilder och annat material från vilken som helst av dina enheter, bara alla är inloggade till samma molntjänst. Du kan också dela en bild eller ett dokument med andra så de kan komma åt just det, utan att se resten av ditt material.

Det en molntjänst gör rent praktiskt är att den tar kopia på dina mappar och/eller filer och sedan lagrar kopian på en server. Allt görs i realtid och om du från en annan enhet lägger till en ny fil i en viss mapp så uppdateras det omedelbart. Du kan självklart välja själv vilka mappar eller filer som ska ligga där. Precis som tidigare kan du ha material som bara lagras lokalt i din dator om du vill.

Jobba hemma med hjälp av molnet

Under pandemin är det ju många som jobbar hemifrån och om arbetsmaterial ligger i molnet är det inga som helst problem att någon dag sitta på kontoret för att jobba med dokument där och sedan fortsätta hemifrån nästa dag. Det är alltid senaste versionen som är tillgänglig oavsett var du sitter och jobbar och vilken enhet du använder.

Jobba i team med hjälp av molnet

Är ni flera som arbetar i samma projekt är det praktiskt att använda molnet på ett sådant sätt att alla delar den mapp som innehåller projektfilerna. Alla kan gå in och ändra, lägga till eller ta bort någonting. Alla har tillgång till samma underlag och senaste versionen. Det här arbetssättet användes tidigare i så kallade lokala nätverk, där alla på en arbetsplats kunde ha tillgång till samma projektunderlag. Skillnaden nu är att du inte behöver logga in på din jobbdator utan du loggar i stället in på en molntjänst som du kan nå från vilken enhet som helst.

Risker med molntjänster

Allt som ligger i molnet hanteras ju av företaget som tillhandahåller tjänsten. Det finns alltid en risk att de blir hackade på något sätt. Förhoppningsvis har de ett riktigt bra och seriöst backupsystem så din information snabbt kan återställas men är det sekretessbelagd information du hanterar kan det vara läge att fundera en extra vända på vad som är lämpligt att ladda upp. Var också extremt noga med valet av lösenord till ditt moln och byt ut det regelbundet för säkerhets skull.

Att välja molntjänst

I stort sett alla molntjänster fungerar på både iOS och Android och kan användas på både PC-datorer och Mac. Vissa undantag finns dock och Apples tjänst iCloud fungerar inte för den som har Android-telefon. De flesta erbjuder ett gratisalternativ vilket är utmärkt för den som vill testa först. Gratisalternativen innebär vanligen att den mängd data som kan synkroniseras är begränsad. När behoven ökar går det att köpa till lagringsutrymme. Då är det bra om det finns flera alternativ att välja på så det inte blir dyra värstingabonnemanget direkt, det är mycket bättre om det går att öka på successivt till rimlig kostnad.

Det kan också finnas begränsningar i hur många enheter som får ansluta till samma moln och hur stora filer som maximalt kan laddas upp. För den som gärna vill göra sina bilder och videor tillgängliga i molnet behövs ofta riktigt stor lagringskapacitet och möjlighet att snabbt ladda upp eller ner videofilmer.

Bilder i molnet

Det fotograferas mycket idag. Mobiltelefonen är för många först och främst en kamera, det filmas, tas selfies och foton på både dagens lunch och grannens hundvalp. Med tiden blir det många tusen bilder, alla kanske inte har högsta kvalitet men många är ändå en minneskavalkad att ibland gå tillbaka och titta på. Så länge bilderna bara ligger i mobilen är det riskfyllt. Vad händer om mobilen går sönder eller blir stulen och du inte har någon backup på dina bilder? Det är nära nog katastrof att förlora alla bilder på barnets födelse eller tidigare semesterresor. Bilder är nog det som är viktigast för de flesta att ha backup på. Se därför alltid till att ansluta din mobil till en molntjänst av något slag. Då är du säker på att dina bilder alltid finns på minst två ställen. Om det värsta skulle hända och din mobil kraschar så kan du ändå komma åt alla dina bilder via någon annan enhet.

Både livrem och hängslen

Är du riktigt rädd om dina bilder kan du även spara de viktigaste på en extern hårddisk eller usb-sticka. Det är aldrig fel att ha både livrem och hängslen när det gäller att skydda viktiga saker. För, som någon sa:

– Hur då ha allt i molnet? Tänk om det börjar regna!

Molntjänster säker och smart lagring och synkronisering

Lagra din information i molnet så har du alltid tillgång till senaste versionen även om du använder fler enheter. Säker molnlagring för dina bilder.

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet