Råd bot på din långsamma webbsida

Det är viktigt att ha en snabb hemsida för att dina besökare inte ska tröttna på den och för att dina nya besökare ska stanna kvar. Det är också viktigt att du har en snabb hemsida om du vill synas högt upp på Google. För några år sedan började nämligen Google att ta hänsyn till hemsidans hastighet när de rankar hemsidorna på nätet och en sajt som laddas extremt långsamt riskerar därför att hamna längre ner på Google än nödvändigt.

Varför blir en hemsida långsam?

Det finns flera olika orsaker till att en hemsida kan bli långsam. Det kan handla om ett tillägg som inte funkar som det ska, att hemsidan har en massa onödig information som du inte har tagit bort, att sajtens information inte är optimerad eller för att ditt webbhotell är långsamt. Om ditt webbhotell är snabbt kan du alltid åtgärda de faktorer som gör din hemsida långsam, men om du har ett segt webbhotell kan din hemsida aldrig bli riktigt snabb. Det är därför viktigt att du har ett snabbt webbhotell.

Kolla hur snabb din hemsida är

Det finns flera verktyg på nätet där du kan kolla hur snabb din hemsida är och som hjälper dig att förbättra hemsidans hastighet. Två av dessa verktyg är Google PageSpeed Insights och Pingdom Tools.

Google PageSpeed Insights. På PageSpeed Insights knappar du enkelt in de webbplatser du vill kolla online och får ett PageSpeed Score som går från 0 till 100. Du får även förslag på vilka åtgärder du bör vidta för att få din hemsida snabbare. Dessa förslag har en prioritetsordning och du bör alltså börja med att vidta de åtgärder som har en hög prioritet.

Pingdom Tools. Hos Pingdom Tools knappar du också in din webbadress och får upp ett resultat från 0 till 100. Du får även se hur stor procent av alla testade webbsajter som är snabbare än din sajt och får detaljerad info om hur lång tid det tar för din hemsidas olika element (t ex stylesheets, bilder och plugins) att laddas ner i webbläsaren. På så sätt kan du se vad som behövs åtgärdas.

Vi rekommenderar varmt att du testar dina hemsidor hos PageSpeed Insights och Pingdom Tools om din hemsida är långsam så att du kan förbättra den.