Så lyckas du med webbshoppen

Att ha en egen webbshop är ett smart sätt att bygga upp ett eget företag och en möjlighet till passiv inkomst. Det finns olika slags webbshoppar som du kan satsa på, beroende på vad ditt mål med e-butiken är. Grunden för en webbshop är egen domän och hosting.

Hosting med e-commercelösning

Om du ska starta en e-butik behöver du en egen hemsida, din “plats” på nätet. För att ha en webbshop behöver du en plattform som tillhandahåller e-commerce, att du kan ha en e-handel. Så gott som alla webbhotell erbjuder e-commerce och du kan också bygga din webbutik på WordPress. Miss Hostings e-handel, alltså e-commerce, kan rekommenderas. Då har du också tillgång till 24/7 chattsupport, vilket är skönt när du bygger upp din butik.

Webbshop som affiliate

Det absolut enklaste sättet att driva en webbshop är genom att vara affiliate. Affiliate innebär att du gör reklam för andras varor och sedan får en viss provision när du hänvisar kunderna till deras sida. Det finns många som faktist lever på att att driva webbshopar som affiliate. En stor aktör är Amazon. På din webbshop erbjuder du särskilda produkter som finns på Amazon (eller annan affär). Det ser ut som din webbhandel, men du behöver inte bry dig om något annat än att driva trafik till Amazon eller annat företag. Kan du tjäna stora pengar? Nja. Vissa tjänar miljoner, men de flesta tjänar väldigt lite. Dock är det ett mycket bra sätt att få passiv inkomst på. Du kan efter ett tag tjäna 5000- 10 000 kronor i månaden, utan att behöva arbeta för mycket med sajten. Om du har en blogg eller YouTube-kanal kan du kombinera bloggen med en e-butik som affiliate.

Webbshop med eget lager

Ett annat alternativ är att ha egen webbshop med eget lager. Du är

  • återförsäljare till ett bättre märke
  • designar och/eller producerar varor som du får hemskickat från fabriken
  • skapar egna produkter som du säljer

Det här kräver mer arbete, men är samtidigt en bra väg till eget företag. Du kan börja i liten skala och sedan långsamt bygga upp det. Det passar dig som vill ha ett eget varumärke, designa kläder eller som har egen biodling, kan smida eller håller på med något annat hantverk. En stor fördel är att du har kontroll över hela processen och även kan promota ditt företag väldigt bra. Du kan skapa YouTubefilmer där du visar produkterna, samt ha eget stånd på marknader och mässor. Eller kombinera e-butiken med en fysisk butik. Nackdelen är att du gör allt: paketerar beställningar, skickar paketen till kunder och tar hand om returer. Det passar dig som verkligen vill vara företagare och som även uppskattar kundmötet. Genom hårt arbete och med rätt produkter kan du få en bra inkomst.

Gilla din produkt

Vad du ska sälja beror naturligtvis på om du redan producerar något, som äppelsylt från dina egna äppelträd eller brukar skapa vackra smidesgrindar i din egna smedja, eller om du ska börja från början. Om du inte redan skapar något som du verkligen älskar att hålla på med, så bör du vara lite krass för att få ekonomi på det. Om målet är passiv inkomst ska du verkligen utgå från vad folk verkar efterfråga. Dock bör du använda vad du säljer själv. Du måste göra reklam för din webbshop, skriva bloggartiklar, nyhetsbrev, skapa YouTubefilmer och finnas på sociala medier. Det kommer ta tid och bli ganska tråkigt om du inte gillar vad du säljer, förutom att det också kommer att märkas. Även om sportutrustning säljer bra, så bör du bara satsa på det om du själv tränar. Du måste hålla dig ajour inom den bransch du verkar i, vilket sker naturligt om det är ditt stora intresse. Det gäller även om du “bara” har en webbshop som affiliate.

Var pragmatisk

För att få kunder till din e-handel måste du samtidigt vara pragmatisk. Du måste sälja saker som folk är intresserade av att köpa. Om du har en liten webbshop kan du nischa dig rejält, som muggar med historiska motiv. Det passar perfekt om du vill blogga och skapa YouTubefilmer om historia. Men du kan inte skapa en webbshop med muggar med historiska motiv bara för att du gillar det, för att det är så unikt, och tänka dig att det ska ge mycket pengar. Du kan absolut tjäna pengar på det då det är ett riktigt nischat ämne, men troligtvis bara några hundralappar i månaden. Om du däremot är lite pragmatisk frågar du dig vad folk gillar för motiv på sina muggar. Hundar och katter säljer väldigt bra. Då kan du testa en egen nisch med hundar och katter i historiska miljöer.

Vad ska e-butiken heta?

Förr i tiden var namnet väldigt viktigt, men det är det inte längre. Om du ska sälja bilar bör du så klart inte ha en domän som snarare verkar tillhöra en trädgårdshandel, men namnet i sig är inte det viktiga. Dock ska du satsa på korta namn som är lätta att komma ihåg.

Skapa din webshop

Att sätta upp en webbshop är tämligen lätt. Om du tycker att det verkar svårt kan du betala en frilansare på nätet mellan 200-1000 kronor som hjälper dig. Hur mycket det kostar beror på hur mycket hjälp du behöver. Du kan också köpa program som bara behöver installeras, så är webbshoppen klar. Förutom det har din hosting, som Miss Hosting, ett enkelt e-handelpaket som du kan använda. Om du väljer ett webbhotell som har chattsupport får du ju också hjälp när du har problem med din e-handel.

Marknadsföra din webbshop

För att lyckas med din webbshop måste du satsa på marknadsföring. Marknadsföring är a och o för att lyckas. Du bör ha en blogg på din webbshop så att du kontinuerligt skriver blogginlägg. Dels har du sökbara artiklar som kan hjälpa dig att få fler kunder, dels kommer det hjälpa din SEO. Sökmotorerna uppfattar att det händer något på din sida och då kommer de skicka mer trafik till dig. Alltså kunder. Det är också smart att använda YouTube och Pinterest. Det är många mindre företagare som verkligen blommar tack vara Pinterest. Passar särskilt dig som driver en webbhandel med produkter som riktar sig mot kvinnor. YouTube fungerar för alla webbshoppar. Se till att ha samma namn och logga på både webbshoppen och alla andra plattformar som du arbetar på, så uppfattas du som ett seriöst företag.

Lyckas med din e-shop med bra webbhotell och tjäna pengar

Lyckas med din webbshop. Du behöver egen hosting och domännamn. Välj ett webbhotell som erbjuder e-handel. Sälj rätt slags produkter och tjäna pengar.

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet