Sitebuilder – bygg hemsidor enkelt

Traditionell hemsidesproduktion

När man ska bygga en hemsida från grunden så behövs det en del arbete. Man måste först bestämma utseendet på hemsidan, som färger och typsnitt, och kanske också designa en logotyp. När utseendet är klart får man sedan bygga hemsidans kod, vilket sker i skriptspråken HTML och CSS. Det går också att använda annan teknik som React eller .NET. Bilder och innehåll måste också läggas in på hemsidan. Sist av allt behöver hemsidan testas på olika mobiler och datorer, och eventuella fel åtgärdas innan hemsidan kan göras tillgänglig för besökare.

 

Hemsida med sitebuilder

För att slippa allt detta arbete kan man istället använda sig av en sitebuilder. Det är ett verktyg med fördefinierade element som du kan lägga in på hemsidan direkt. Du lägger då in ett block med innehåll. På det här sättet kan du bygga en hemsida även om du inte har några kunskaper om till exempel programmering, grafisk design eller testning.

 

Vilka element som ingår i en sitebuilder kan variera. Men som exempel kan du i en sitebuilder lägga in text, bilder, ett galleri, kontakt- och registreringsformulär, avdelare och blogginlägg. Du kan också addera knappar, till exempel till Facebook, YouTube, Twitter och LinkedIn. I en sitebuilder finns ofta en funktion där du kan dra och släppa element direkt in på sidan. I dag kan du också skapa responsiva hemsidor med de flesta sitebuilder-verktyg.

 

Som första steg i skapandeprocessen brukar du kunna välja en hemsidemall med färger, typsnitt och bilder som du sedan kan anpassa så att det stämmer överens med dina önskemål. När du är klar och sparar hemsidan så publiceras den direkt på ett webbhotell. Du behöver inte ladda upp filer eller testa hemsidan i efterhand då de element som läggs in på hemsidan garanterat fungerar i de flesta webbläsare.