Skillnaden mellan domännamn och webbhotell

Det är långt ifrån alla som förstår skillnaden mellan ett domännamn och ett webbhotell, vilka är två helt olika saker. Anledningen kan vara att de två många gånger erbjuds av samma leverantör eller försäljare av tjänsterna. Både lagring och domänregistreringstjänster brukar gå hand i hand, och tillhör själva grunden då man vill publicera ett helt nytt innehåll som webbsidor.

I korthet

Kort och gott kan man säga att domännamnet är själva adressen en besökare behöver för att hitta själva platsen där sidorna finns. Ett webbhotell är själva huset på den platsen, där webbsidorna lagras. I mångt och mycket fungerar ett webbhotell precis på samma sätt som ett riktigt hotell, och ett domännamn kan tänkas ersätta information som postnummer och gatunamn.

Att välja domännamn

När man väljer vilket domännamn man ska ha, gäller det att ha en plan. En egenföretagare, till exempel en fotograf, väljer kanske sitt eget namn. Någon annan väljer kanske ett så kort ord som möjligt, så det är lätt att minnas. Det finns flera olika strategier då det kommer till att välja smarta domännamn. Korta verb och substantiv kan vara svåra att få tag i, då de redan förmodligen är upptagna. Man kan gratis söka vilka namn som är lediga via de flesta leverantörer av domännamn på internet. Om namnet är ledigt brukar kostnaden inte vara särskilt hög, det är mest frågan om en månadskostnad och eventuellt andra avgifter. Även upptagna namn säljs, men då till högstbjudande eller väldigt saftiga priser. Det är en affärsmodell i sig självt, att köpa upp domännamn och hoppas på att någon i framtiden vill köpa dem.

Att välja webbhotell

I samband med att man väljer sitt domännamn brukar man även välja en tjänst där man kan lagra sina sidor. Det som skiljer olika webbhotell åt, är vilka tjänster och därmed priser som är möjliga. Man bör e efter att de tjänster man behöver finns och att tillräckligt med utrymme kan erbjudas om man senare behöver mer lagringsmöjligheter.

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet