Testa annorlunda toppdomäner

Om du är en av oss som ofta köper nya domäner så har du säkert märkt hur svårt det är att få tag på ett klockrent domännamn under de populäraste toppdomänerna. Det beror naturligtvis på att vi är många som är ute efter klockrena domännamn under de bästa toppdomänerna. Det är därför vi brukar vända och vrida på de olika domännamnen, vi kanske ändrar singular till plural, sätter ett bindestreck mellan sökorden eller lägger till en bokstav i slutet som inte ser alltför irriterande ut. Men ibland är det stopp, då det inte går att ändra på domännamnet mer utan att det ser för bedrövligt ut. Då kan det vara bättre att välja en lite annorlunda toppdomän och få ett klockrent domännamn istället för att ha ett bedrövligt domännamn som för tankarna till en usel spamsajt. För SEO är det många som hävdar att ett domännamn med exakt match mot nyckelordet är bättre än att vända och vrida för mycket på domännamnet under en bra toppdomän.

Populäraste toppdomänerna

Den överlägset populäraste toppdomänen i Sverige är naturligtvis .se, annars är toppdomänerna .com och .nu utmärkta andrahandsval. Toppdomänerna .net, .nu och .org funkar också bra. Om du inte kan få till ett hyfsat domännamn under dessa toppdomäner är det dags att titta på andra toppdomäner.

Tips på några annorlunda toppdomäner

Så vilka annorlunda toppdomäner ska du då välja? Toppdomänen .info är ett bra alternativ, inte minst om du har en informativ sajt. Denna toppdomän har börjat bli allt vanligare och känns igen av de flesta. Även om många domännamn under denna toppdomän redan är tagna finns det betydligt större chans att hitta ett bra ledigt domännamn här än under .se.

Toppdomänen .eu har också blivit starkare och .biz kan också funka bra om du har en kommersiell sajt. Om du har en hemsida som framför allt fokuserar på videoklipp eller webb-TV funkar naturligtvis .tv utmärkt och .mobi om du fokuserar på besökare som surfar med mobilen eller surfplattan.

Om du vill testa några annorlunda toppdomäner till ett bra pris har City Network rea på toppmäner som .us, .info, .me, .biz och .mobi just nu.

Tveksamma toppdomäner

Med tiden kommer naturligtvis dagens udda toppdomäner att bli mer etablerade, men i dagens läge bör man vara lite försiktig med att använda alltför udda toppdomäner. Även om du lyckas få upp din sajt på första sidan på Google finns risken för att dina potentiella besökare blir lite tveksamma att besöka din sajt om du har en alltför okänd toppdomän eller en domän som för tankarna till ett udda land. Om du använder till exempel toppdomäner som .mx, .pl, .li eller .in finns det risk för att dina besökare blir tveksamma, dels för att de är intresserade av info från Sverige och inte från Polen, dels för att de inte har en aning om vad toppdomänen står för. Om du har toppdomänen .co.uk kan besökarna tro att din sajt är etablerad i Storbritannien när de vill ha info från Sverige. Även om din sida är på Svenska kanske de tror att den bara är översatt. I vissa lägen kan denna toppdomän emellertid funka bra, inte minst om du vill ge sken av att vara etablerad i Storbritannien.