Vad är CDN?

Vad är CDN? CDN är en förkortning för Content Delivery Network och är numera en central del i hur tjänster såsom ljud, bild, livestreaming och liknande tjänster levereras ut på internet till användarna av dessa tjänster. Många tjänster på internet är idag bandbreddsintensiva i både tid och volym och måste kunna levereras ut till användarna av tjänsten med hög prestanda och med minimal fördröjning. Med CDN-tekniken sprids belastningen på tjänsten ut över ett stort antal punkter och servrar och tjänsten kan på så vis levereras med hög prestanda och tillgänglighet.

CDN – Snabbt och användarvänligt

Så på frågan; vad är CDN? kan vi med andra ord svara att det kort och gott är ett form av nätverk som hjälper din webbplats att leverera innehåll. Och en kanske ännu viktigare fråga; vad används CDN till? CDN används för att avlasta webbplatsens aktuella webbserver, till exempel när det gäller bilder och videos. Detta gör att sidan upplevs som snabb och användarvänlig då den fungerar utan fördröjning, och besökarna upplever inget onödigt laggande.

Utan CDN hämtas all information av dina besökare direkt från din webbservers fysiska plats. Om det då är någon från andra sidan jorden som besöker din sida, och till exempel vill titta på en bild, kan det ta lång tid för bilden att laddas upp, och besökaren upplever webbplatsen som seg och långsam. Har du däremot CDN till din hjälp kommer besökaren inte att uppleva någon som helst fördröjning alls.

Undvik kraschade servrar

Om du fortfarande ställer dig frågan, vad är CDN?, får du här ett annat exempel. Tänk dig Skatteverkets hemsida ungefär runt den tidpunkten på året när den årliga skattedeklarationen ska lämnas in. Alla ska lämna in sin deklaration i sista minuten, och alla ska göra det via webben. Nu har förmodligen den här statliga myndigheten en väldigt stor server till att börja med, men när besökarna blir så många samtidigt så överbelastats deras webbserver ändå eftersom belastningen blir så stor.

Det är mycket som ligger bakom det du ser på en webbplats, bilder, HTML, Java skript, CSS, med mera. Allt detta blir till anrop vid varje besök på sidan. Är det fler än fyra anrop det rör sig om så borde du sätta ut CDN för att det ska fungera felfritt och sidan laddas på kortare tid. Du förlorar mängder av besökare om du har för lång laddtid på din webbplats, folk väntar i regel inte längre än fyra sekunder.

 

Sammanfattning om CDN

CDN är alltså som hjälpservrar som du behöver för att din webbplats ska kunna visa och leverera filer och information till hela världen utan problem. Det behövs även för att du vid besökstoppar ska kunna tillhandahålla en webbplats som inte kraschar. CDN fungerar alltså som ett stöttande nätverk av servrar som hjälper din webbplats att leverera innehåll ut till dina besökare. Det finns olika storlekar på servrar att utgå från vid start, men rekommendationen är ändå att använda sig av CDN för optimal prestation.