Vad är en VPS?

En VPS (Virtual Private Server) är enkelt förklarat en del (instans) av en fysisk server. Du köper alltså in dig den fysiska servern, och i din instans kan du därefter använda den som en helt fristående server och använda den hur du vill.

 

Kunderna delar med andra ord på den fysiska serverns resurser, men de enskilda kunderna är inte ihopkopplade på något sätt. Alla kunder är helt avskiljda från varandra och har sitt eget operativsystem med alla dess olika inställningar och applikationer. Operativsystemen som erbjuds för VPS är vanligtvis Windows och Linux (Debian, Fedora och CentOS). Flertalet av marknadens aktörer erbjuder idag en kontrollpanel (t.ex. Plesk) som gör det väldigt enkelt och smidigt att administrera en VPS.

 

Många användningsområden

Detta är en produkt med många användningsområden. De flesta använder en VPS som server för webb, mejl, och/eller gaming.

 

Men några andra populära områden är även olika former av ekonomisystem, utvecklingsmiljöer, samt som backupenheter. Har du rätt kunskap och vet hur du ska använda den så kan en VPS vara ett otroligt kraftigt verktyg.

 

Ett prisvärt alternativ

VPS-tjänsterna är utformade för att fungera som en bra lösning för de som kräver en del resurser, har krav på snabbhet och stabilitet, och vill ha möjlighet att administrera sin egen server.

 

Det är dessutom så att kostnaden för en VPS har sjunkit de senaste åren, vilket gör att du kan få tillgång till denna lösning för en relativt liten peng. Det är med andra ord ett väldigt prisvärt alternativ till både webbhotell och en dedikerad server.

 

Fördelar med VPS

Det finns flera fördelar med en VPS, och vi har listat några av dem här nedanför.

 

  • Det är ett billigare alternativ än en dedikerad server
  • Du har full kontroll över din server
  • Man betalar bara för det som används
  • Ett enkelt och smidigt verktyg med många användningsområden
  • Enkelt att uppgradera serverns kapacitet vid behov