Vad är ett webbhotell?

Det finns många olika beskrivningar på vad ett webbhotell faktiskt är men enkelt förklarat kan man säga att det är ett slags lagringsutrymme för olika hemsidor på nätet. Du har alltså möjlighet att ha din hemsida synlig på ett webbhotell. Det normala är att man hyr utrymme för minst ett år i taget. Som tack för att du hyr av ett webbhotell ser de till att din hemsida fungerar så smidigt som möjligt. Dessutom har du tillgång till kundtjänst som kan hjälpa dig med alla frågor och funderingar som kommer upp.

 

Flera olika typer av webbhotell

Idag kan du välja bland flera olika typer av webbhotell men de fungerar i princip likadant. Det allra vanligaste är att du hyr av ett delat webbhotell och delar utrymmet tillsammans med flera andra hemsidor. Det betyder även att du har möjlighet att skapa fler hemsidor hos samma hotell. Exakt hur många hemsidor som delar på en och samma server skiljer sig åt mellan olika webbhotell. Ibland är det flera tusen och ibland endast ett par hundra sajter. Om du betalar ett högre pris kan du räkna med att du inte delar server med lika många hemsidor. Det kan vara en fördel om du har en stor hemsida med väldigt många dagliga besökare.

 

Om du ska använda ett webbhotell för första gången kan du med fördel använda ett delat sådant. Chansen är att de kommer täcka alla dina behov till ett lägre pris. Det är nämligen billigare att ta ett delat hotell än att välja ett som är skräddarsytt efter dig. Först måste du så klart analysera dina behov för att komma fram till vilket typ av webbhotell som kommer att passa dig bäst.

 

Hur blir jag kund hos ett webbhotell?

Det vanligaste är att köpa ett av flera paket som erbjuds av ett webbhotell. Exakt vad som ingår i paketet beror på hur mycket du betalar. I de enklaste kan det till exempel endast ingå ett domännamn och tillgång till kundtjänst under vissa tider på dygnet. Det passar för dig som endast vill driva en lite enklare hemsida. Om du skulle märka att det lilla paketet inte är nog brukar du alltid kunna uppgradera. När du har köpt ett paket ska du också välja ett domännamn. Om det som du har tänkt dig redan är upptaget brukar du få förslag på vad du kan använda istället.

 

Hur det fungerar efter detta är lite olika beroende på vilket webbhotell du är kund hos. En del har verktyg som hjälper dig att designa din egen hemsida. Du har också möjlighet att ladda upp texter som du har skrivit och publicera dem på din hemsida. Oftast finns det tydliga instruktioner som du kan följa gällande varje steg. Är det något som du inte förstår så brukar det alltid finns en kundtjänst du kan kontakta. Vissa erbjuder endast mejlkontakt medan andra även har chatt och telefonsupport. Ibland måste du betala lite extra för att få tillgång till kundtjänst 24/7 men det framgår alltid när du köper utrymmet.

 

En kort introduktion till webbhotell och vad det innebär

Är du nyfiken att veta mer om vad ett webbhotell egentligen är? Här får du en snabb introduktion om hur webbhotell fungerar och vad det innebär!

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet