Vad är ett webbhotell?

Det finns flera förklaringar på vad ett webbhotell egentligen är. Man kan säga att det är en tjänst som erbjuder lagringsutrymme för hemsidor på nätet. De har ett antal servrar och kan hyra ut utrymme till dig som vill att din hemsida ska vara synlig. De erbjuder dig både kundtjänst och gör sitt allra yttersta för att din hemsida ska fungera så smidigt som möjligt.

 

  • Webbhotell är en sorts internetutrymme som du kan hyra när du skapar en hemsida.
  • En stor del av alla hemsidor lagras hos ett webbhotell för att vara synliga.
  • Olika webbhotell erbjuder olika funktioner och olika mängd utrymme.
  • Tjänsten går att använda till att ladda upp hemsidor men även för att skapa e-postadresser.

Olika typer

Det finns olika typer av webbhotell, trots det fungerar de i stort sett på samma sätt. Den vanligaste typen är delat webbhotell. Det innebär att flera hemsidor placeras på en och samma server. Hur många hemsidor som placeras varierar mellan olika webbhotell, det kan handla om ett par hundra till ett par tusen. De delade webbhotellen är det bästa alternativet för den som använder ett webbhotell för första gången. De är oftast lite billigare jämfört med andra alternativ och den största delen av hemsidorna som har en plats är de med lägre trafiknivåer.

 

Hur fungerar ett webbhotell för dig som kund?

Den enkla förklaringen om hur det fungerar är att du som kund laddar upp dina filer till en hemsida till ett webbhotells server. I samband med att du “köpt” webbhotell måste du välja ett domännamn och när filerna har laddats upp kan din hemsida nås från det valda domännamnet. Varje webbhotell har instruktioner om hur det hela fungerar och det brukar alltid finnas en kundtjänst du kan kontakta om du behöver hjälp eller inte förstår instruktionerna.