Allt du undrat om webbhotell

Ett webbhotell är en tjänst där du kan skapa din egen hemsida. Alternativet till ett webbhotell är att skapa sig en egen offentlig server, vilket i sin tur kräver väldigt mycket förkunskaper och timmar av kodning. Ett webbhotell är med andra ord en tjänst som erbjuder dig en plats på nätet utan att du behöver skapa dig en egen server.

Via ett webbhotell kan du skapa en hemsida, en blogg, få en e-postadress eller kanske till och med skapa en e-handel där du kan sälja produkter online. Webbhotellet ser till att din hemsida alltid är online och finns tillgänglig att komma åt för andra surfare.

Det finns en hel del olika webbhotell att välja bland. Dessutom har de flesta webbhotell en mängd olika lösningar och tjänster som de erbjuder. Det är därför viktigt att du innan du skapar din hemsida specificerar vad det är du behöver och gör din research, och inte bara tar första bästa som dyker upp.

Fördelar med webbhotell

Den allra största fördelen är att det kräver väldigt lite förkunskaper. Webbhotell har ofta färdiga paketlösningar som passar dig som är i uppstarts-fasen. Ett webbhotell är för det mesta den billigaste och även den lättaste lösningen när det kommer till att skapa sin egna plats på nätet.

Om du går i tankar om att starta din egen blogg eller vill börja sälja varor online är ett webbhotell det snabbaste alternativet för att komma igång. Har du en begränsad budget är det dessutom det mest självklara valet om du inte kan mycket om kodning själv.

Att skapa sin egna VPS-server kräver mycket kunskap. Behöver du därmed outsourca eller ta hjälp av någon annan för att skapa denna blir det snabbt väldigt dyrt. Dessutom får du vara beredd på att få betala för support om det dyker upp problem med din hemsida efter att den är uppbyggd. Genom att använda dig av ett webbhotell får du oftast support när det behövs och många har lätta lösningar där du inte behöver kunna koda själv.

Gratis eller betald

Man kan dela upp webbhotell i två olika läger, nämligen betald eller gratis. Skillnaden är rätt självklar: den ena erbjuder en gratis lösning medan den andra vill ha en hyra för att du befinner dig på deras server.

Gratis

Gratis webbhotell får för det mesta in sina intäkter via reklam som visas på din sida. Ett tydligt exempel på detta är bloggar.

Mindre bloggar brukar befinna sig på gratis webbhotell. Här lägger webbhotellet in reklam som visas på sidorna av bloggen eller mellan inläggen, och det är via denna reklam som webbhotellet får in pengar.

Det är en bra lösning för dig som är intresserad av att prova på att skapa din egen hemsida eller vill börja blogga. Du får testa hur mycket du vill utan att det kostar dig något. Många börjar på detta sätt mest för att testa på.

Det finns ingen kostnadsrisk för dig som privatperson. Därför är det en bra lösning om du vill testa på att skapa dig ett varumärke utan försäljning eller letar efter en plats på nätet helt för din egen skull.

Då tjänsten inte kostar något brukar det vara väldigt lite support och tjänsten i sig är ofta av det enklare laget.

Betald

Har du tänkt sälja produkter online eller redan har ett starkt varumärke är en betald lösning nästan ett måste. Dels får du mer support om något händer, samt att du kan undvika att oönskad reklam visas på din hemsida.

Dessutom får du oftast en mer komplex lösning. Ska du skapa en e-handelsbutik finns det många färdiga paketlösningar som underlättar. Exempelvis kan orderhantering, betallösningar och lagersaldon redan vara integrerade i den paketlösning du väljer.

De allra flesta webbhotell erbjuder även tilläggs plug-in som du kan lägga till allt eftersom ditt företag växer. Detta tillåter dig att skapa en mer personlig hemsida som täcker dina behov.

Flytta domän

Du behöver inte känna dig låst till ditt första handsval. Du kan flytta över din domän till en annan lösning om din butik växer och kräver en mer komplex lösning. Webbhotell passar främst mindre företag. Om du växer och du efterfrågar en mer komplex och individuell lösning för din sida kan du självklart flytta din domän till en ny egen server.

Läs igenom villkoren som ditt valda webbhotell satt upp innan du väljer. Villkor varierar. En del webbhotell ger bra erbjudanden för att binda upp dig en längre tid hos dem, har du gjort detta måste du självklart betala klart din hyra.

Nackdelar med webbhotell

Där det finns fördelar finns det nackdelar. En nackdel är att du oftast delar server med många andra.

Ett webbhotell kan hosta väldigt många hemsidor samtidigt. Det innebär att det kan bli “trångt” på servern, och om din granne på webbhotellet har mycket trafik kan detta göra att din hemsida presterar sämre. Detta kan leda till att dina kunder väljer att lämna sidan eller att Google tycker att din sida är för långsam för att rekommendera i sitt organiska flöde. Detta problem är inte lika stort som det var för några år sedan, då de flesta webbhotell blir allt bättre på att lösa problem som detta.

En annan nackdel är att du oftast är begränsad till webbhotellets lösningar. Du kan inte göra din hemsida lika unik och personlig som du hade kunnat om du kodade allting själv.

Köpa domännamn

När du bestämt dig för ett namn är det viktigt att köpa upp detta så fort som möjligt. Detta är en tjänst som många webbhotell erbjuder. Du har säkert hört att människor köper upp namn de tror någon kommer vilja ha, för att sedan sälja detta dyrt. För att undvika att någon försöker ta ditt namn för att sälja det till dig bör du därför boka upp namnet så fort du bara kan.

Vanligtvis betalar man för sitt domännamn årsvis. Genom att köpa ditt namn kan ingen annan använda samma domännamn på nätet, utan du äger nu namnet. En ytterligare tilläggstjänst i samband med köp av domännamn är att skapa din egen mail. Startar du ett företag kan du även få en mailadress med företagsnamnet (ex. dittnamn@företag.se).

Allt du behöver veta om webbhotell innan du bestämmer dig

Webbhotell erbjuder en enkel lösning för att snabbt komma igång med din egen hemsida. Här får du information som kan hjälpa dig i ditt val av webbhotell.

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet