Välj domännamn med eftertanke

Det är viktigare än någonsin att ha en hemsida idag, en bas att utgå ifrån när du presenterar dig själv, din verksamhet, ditt företag eller kanske helt enkelt det där du brinner för och är expert på. Vem som helst kan ju faktiskt skapa ett stort skyltfönster och marknadsföra nästan vad som helst. Det är bara ett litet problem, att få folk att hitta dit.

Valet av domännamn är därför väldigt viktigt. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du väljer domännamn och de kan skilja sig lite åt beroende på vilket syfte du har med din webbsida. Är den tänkt att fungera som ett upprop i en viss kampanj kan domännamnet bestå av en hel mening, en slogan kanske, men andra gånger är det mycket bättre med ett kort domännamn som är lätt att komma ihåg. Vi börjar med att reda ut begreppen lite.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är helt enkelt en adress på nätet. Vanliga adresser kan bestå av gatunamn, gårdsnamn, antal trappor och kanske lägenhetsnummer plus ett postnummer och en postadress och kanske också namnet på ett land. Det kan bli både långt och krångligt ibland. På nätet gäller andra regler, där består adressen till “huvudingången” av ett domännamn som vanligen består av två led avdelade med en punkt.

Till exempel: dennablogg.se

Det som står före punkten är själva domänen och det som står efter kallas för toppdomän. Tillsammans bildar de ett komplett domännamn. Du kan själv välja det som står före punkten, medan det som kommer efter styrs av vilka toppdomäner som finns tillgängliga.

Toppdomän

I internets barndom fanns nästan bara landsdomäner förutom det internationella .com. I Sverige var toppdomänen .se och bara registrerade verksamheter som exempelvis myndigheter eller aktiebolag fick välja den toppdomänen. Vissa nationer upptäckte att deras toppdomäner var attraktiva även för andra länder. Till exempel fick den lilla ön Niue i Stilla havet en väldig efterfrågan på sin toppdomän hos oss i Sverige. Icke registrerade bolag tyckte det kändes helt ok att använda deras toppdomän .nu i svenska domännamn. Det blev språkligt ganska roliga namn i stil med handlahosmig.nu för oss svenskar.

Så småningom släppte man på reglerna och även vanliga privatpersoner fick använda .se-domänen. Det tillkom också mängder med andra toppdomäner att välja på såsom .org, .info, .eu, .shop och många fler.

Domän

Domänen, alltså det som kommer före punkten går att skapa mera fritt utifrån behovet. Det kan vara kort eller långt men får inte innehålla mellanslag eller punkt, däremot går det bra att använda bindestreck eller understreck som i min_hemsida.se

Skulle det visa sig att någon annan redan kommit på samma smarta idé kanske det är ett alternativ att byta ut toppdomänen till min_hemsida.nu. Ett alternativ är också att försöka hitta på ett annat domännamn och behålla den tänkta toppdomänen. Exempelvis nisses_hemsida.se

Svenska bokstäver

I början gick det inte att använda våra svenska å, ä och ö i domännamn. De ersattes ofta av sina motsvarigheter utan prickar och ringar, alltså a, a och o. Det gick rätt bra att förstå ändå för svenska läsare. Så småningom erbjöds dock möjligheter till att använda specialtecken. Varje toppdomän avgör vad som är möjligt eller inte. Det är viktigt att veta att om du väljer att ha svenska bokstäver i ditt domännamn så kan det ändå uppstå problem med hur det visas i webbläsaren ibland.

Så här registrerar du ett domännamn

Ok, nu vet du allt om toppdomäner och domäner. Du är redo att registrera ditt alldeles eget domännamn och det gör du absolut enklast via något webbhotell. Alla bra webbhotell erbjuder den här möjligheten och oftast behöver du bara skriva in din tänkta domän för att sedan få upp en lista över vilka toppdomäner du kan välja på och ibland också vad det kostar. Olika toppdomäner kan nämligen kosta olika mycket. Men oavsett pris handlar det om dels en registreringsavgift, dels en årlig avgift som du betalar så länge du vill behålla domänen. Det går utmärkt att ha flera snarlika domäner, till exempel min_hemsida.nu, min_hemsida.se och min_hemsida.info om det är vad du behöver. Det blir en registreringsavgift och en årsavgift per registrerad domän.

Välj rätt webbhotell

När du registrerar din domän gör du det oftast på någon sorts webbhotell. Kanske har du tänkt till redan från början och valt ett som du vet erbjuder alla de tjänster du behöver nu och i framtiden. Men det kan också vara så att du senare hittar ett annat webbhotell som har exakt den där smarta webbshoplösningen som du letat efter och då är det bra att veta att det går utmärkt att ha domänen på ett ställe men visa information någon annanstans. Det går också att ha två domäner som pekar mot exakt samma informationssida/webbsida.

WWW och e-post

WWW eller world wide web är det inte så många som pratar om längre, men det finns där fortfarande och syns ibland som inledningen till en webbadress, alltså den plats på webben där en viss domän har sin information eller sina tjänster. Till exempel www.minhemsida.nu.

Webbadresser har faktiskt ytterligare ett förled, http:// eller https://, men det är inget du normalt behöver fundera över. De mystiska förkortningarna handlar om hypertextprotokollet, alltså den metod som gör att du på webben kan hoppa kors och tvärs genom att klicka på länkar. Det finns ju ingen första- eller sistasida på webben, som det gör i en tidning eller en bok.

E-post vill du säkert också ha och även där används din domänadress. Den kommer efter det snabel-a som alltid finns i en mailadress, till exempel minmail@min_hemsida.se. Kolla hur många olika mailadresser du kan ha hos ditt webbhotell, ofta är det bra med flera, en personlig och en info-adress eller kanske en till varje person som är involverad på något sätt. Visst är det lätt att skaffa en gratisadress hos Google, men det ser inte alls lika proffsigt ut med minmail@gmail.com. Det säger ju inget alls om vad eller vem som ligger bakom och inte heller går det att gissa sig till vilken webbsida det kan handla om. Var proffsig, välj ett webbhotell som kan erbjuda de tjänster du behöver och se till att du också kan växla upp när behoven växer. Sist, men inte minst så är en bra support guld värd när något hakar upp sig eller när du vill ändra något utan att riktigt förstå hur.

Webbhotell för domän, webb och e-post – välj din favorit

Det är viktigt att välja rätt webbhotell men vad som är rätt beror på vad du behöver. Domänregistrering, webbsida, e-post eller kanske alltihop.

Lämna en recension

Din email publiceras inte.

Betygsätt webbhotellet