Varför välja ett mindre webbhotell?

Precis som allt annat så finns det mindre och större återförsäljare. Jag tänkte berätta lite om vad för fördelar samt nackdelar det kan finnas med att välja ett mindre webbhotell istället för en av de större aktörerna.

Bättre kundsupport

Ja, det stämmer oftast att du får bättre support och service på ett webbhotell som är mindre. Orsaken till detta är att webbhotellet har mindre kunder att hjälpa, det blir som ett mål att alla kunder ska vara nöjda. Större webbhotell har som mål att de flesta kunderna ska vara nöjda.

Ett litet webbhotell är mer beroende av dig som kund, då omsättningen oftast är lägre, vilket gör att de kommer vilja att du känner dig nöjd. Detta kan även påvisas i andra ärenden än support, till exempel om du vill ha en nyare version av PHP på din server, så är chansen större att webbhotellet faktiskt lyssnar på dig.

Högre säkerhet

Detta är väldigt olika från webbhotell till webbhotell. Men generellt sett, så blir till exempelvis hela backupprocessen mycket lättare om det handlar om 10 servrar istället för 1000 servrar. Det är samma sak med intrångsrisken – de är oftast mer villiga att se över sina applikationer och system för att skydda kunderna. Ett större webbhotell implenterar sällan nya säkerhetsåtgärder på 1000 servrar direkt, utan det brukar vara mer av en övergångsprocess som ibland tar år.

Med detta sagt vill vi även påpeka att stora webbhotell inte är dåliga. De har många fördelar om man jämför med ett litet webbhotell när det handlar om funktionalitet och företagskompetens.

Många kunder ger mer beprövade tjänster

En fördel med ett större webbhotell är att det är väl testat i den mån att kontrollpanelen är  lätthanterlig och en simpel sak som att byta DNS sällan krånglar. Om det skulle krångla så har säkert någon annan redan rapporterat in felet. Oftast har de också jourtekniker på plats dygnet runt för att bistå med teknisk hjälp som kan behövas.