Alternativ till webbhotell

När man har en hemsida eller en blogg brukar man lägga upp den på ett webbhotell, men det finns faktiskt andra alternativ. Här är några av de vanligaste alternativen.

Dedikerad Server

Om du skaffar en dedikerad server får du en helt egen server som ett hostingföretag sköter som. Fördelarna med att ha en dedikerad server är att den är snabb och stabil och du får stor frihet när det gäller val operativsystem, programvara och applikationer. Nackdelen med en dedikerad server är att du får betala stora pengar för ett ganska litet utrymme och att det kräver en del kunskap för att kunna hantera servern. Ett webbhotell är betydligt billigare och enklare att hantera än en dedikerad server.

Läs mer om dedikerad server här.

VPS

VPS betyder Virtuell Privat Server och fungerar ungefär som en egen server trots att man i realiteten delar server med andra. Om du skaffar en VPS kan du välja hur stort RAM-minne och vilken processor du ska ha vilket påverkar VPS:ens prestanda. Du har också relativt fria händer när det gäller val av programvara. Nackdelarna med en VPS är att en VPS kräver en del kunskap och är en ganska dyr lösning i jämförelse med ett webbhotell.

Läs mer om VPS här.

Egen server

Det finns privatpersoner och företag som har en helt egen server som finns i hemmet eller på företaget. Den här lösningen kräver stor kunskap och du måste sköta allt själv. Du måste installera brandväggar och andra säkerhetsprogram och du bör ha en snabb och stabil internetuppkoppling. Dessutom alstrar en server mycket värme och måste kylas ner. Om du gör allt rätt kan det har vara en relativt bra lösning, men tänk på att besökarna inte kommer att komma åt dina hemsidor om du får strömavbrott eller om din internetuppkoppling strular.

Bloggtjänster

Du kan även lägga dina hemsidor och bloggar hos en bloggtjänst som till exempel WordPress eller Blogger.com. Dessa tjänster är helt gratis och fungerar utmärkt för mindre avancerade bloggar och enkla hemsidor, men du kan inte utforma din hemsida precis som du vill. Du får inte heller tillgång till en massa tillägg och andra viktiga funktioner. Dessutom är det omständigt att använda sig av en bloggtjänst om du har en massa sajter.