Tjäna pengar på din hemsida

Det finns många anledningar till att folk gör hemsidor. Vissa gör hemsidor som handlar om något de brinner för, andra gör hemsidor för att dra in pengar. Oavsett om du har en sajt för att tjäna pengar eller inte är det aldrig fel att tjäna lite extrapengar på den. Och det är faktiskt inte alls svårt att tjäna pengar på sin hemsida. Det är bara att lägga upp lite annonser på din sajt så börjar pengarna rulla in, i stor eller liten skala.

Tjäna pengar med AdSense

Det enklaste sättet att tjäna pengar på sin hemsida är att skaffa AdSense. AdSense är Googles annonssystem som du säkert känner igen. Du har garanterat sett de där små blå reklamlänkarna på många, många hemsidor. Om du använder dig av AdSense på får du betalt varje gång någon klickar annonserna.

Så kommer du igång med AdSense

Gå till google.se/adsense och klicka på ”titta på alla Googles lösningar för publicister”. Klicka sedan på knappen ”get started with AdSense”. Här kan du logga in med ditt Google-konto eller skapa ett nytt konto. Om du har Gmail så har du redan ett konto. Sedan registerar du en av de sajter som du vill ha annonser på (gärna din huvudsajt) och väljer språk. Efter det slutför du din ansökan genom att fylla i lite personuppgifter. När du har blivit godkänd är det bara att hämta annonser till dina hemsidor. När du är inloggad kan du också se hur mycket du har tjänat på dina annonser.

Tjäna pengar som Affiliate

Om du blir affiliate kan du tjäna fina pengar på din hemsida. Som affiliate kan du tjäna pengar på varje klick, men det är ännu vanligare att man får en viss procent på varje produkt eller tjänst som säljs via din hemsida. Om du till exempel gör reklam för en leksaksbutik på nätet och en besökare klickar på din annons slussas besökaren vidare till leksaksbutiken och när besökaren köper en produkt i leksaksbutiken får du en viss procent av produktens värde. Om du får 10 % i arvode för en produkt som kostar 500 kronor får du alltså 50 kronor. Det här kan bli rätt mycket pengar i längden om du har en välbesökt hemsida.

Min personliga favorit är Miss Affiliate.

Så blir du affiliate

Gå med i ett eller flera affiliatenätverk. Ett affiliatenätverk har massor av annonsörer som säljer alla möjliga sorters produkter och tjänster. Välj ut en annonsör som har en produkt eller tjänst som passar din hemsida. Om du till exempel skriver om resor kan du ansöka om annonser som är förknippade med resor, till exempel annonser från charterbolag, flygbolag och hotellarrangörer. Om annonsören godkänner din ansökan är det bara att lägga upp en annons eller fler på din hemsida. När du är inloggad på affiliatenätverket ser du hur många klick du har fått och hur mycket du har tjänat.

Sprid ditt budskap

Efter att du har blivit affiliate och gått med i AdSense kan du alltid göra reklam för dina hemsidor, till exempel på Facebook eller via Google-annonser.  På så sätt kan du få ännu fler besökare som du kan tjäna pengar på.