Off-Page SEO

Om du vill att din hemsida ska synas på Google så att du får många besökare bör du ägna dig lite åt sökmotoroptimering. Du kan påverka din placering på sökmotorerna genom att vidta en mängd åtgärder på själva hemsidan, något som du kan läsa om i webbhotells.se:s artikel om on page SEO, men här tänkte vi visa dig hur du drastiskt kan öka sin synlighet med hjälp av off page SEO med några enkla knep.

Länkbygge

Länkbygge är extremt viktigt om du vill att din sida ska synas på Google och andra sökmotorer. Du måste alltså se till att din hemsida får många (bra) länkar. Så här kan du göra:

  • Få naturliga länkar. Naturliga länkar är när andra hemsidor och bloggar länkar till din hemsida för att de tycker att den är bra. Google älskar naturliga länkar. Naturliga länkar får man genom att synas på olika sociala nätverk, i forum, på Google och så vidare, men tänk på att din sajt även måste uppskattas av dina besökare för att de ska länka till den. Du måste alltså ha en bra hemsida.
  • Satellitsajter. Om du bygger många hemsidor kanske du satsar hårdare på vissa hemsidor än på andra. De hemsidor som inte är lika viktiga för dig kan fungera som satellitsajter som du länkar till dina viktiga sajter ifrån, gärna till sajter som har samma tema.
  • Länkbyte.  Du kan även byta länkar med andra som har hemsidor som är relaterade till de ämnen du skriver om. Du kan antingen kontakta webbmastern för en hemsida som kan vara intressant för dig eller söka webbmasters som gärna byter länkar på något SEO-forum.
  • Länkkataloger. Det finns även ett antal bra länkkataloger där du kan lista din sajt som då får en inlänk från katalogen.

Andra off-page metoder

  • Var aktiv i forum och på sociala nätverk så kan folk få upp ögonen för din sajt och i bästa fall kanske de även länkar till din sajt.
  • Gästblogga och recensera. Om du gör det här och tipsar om din sajt kan du få fler besökare.
  • Dela bilder (om du har några) på större bilddelningssajter som Flickr och Instagram och länka (tipsa) till din sajt.
  • Adwords. Du kan även annonsera på Google så att din sajt dyker upp när folk söker med relevanta sökord, men observera att det inte är okej om du har en affiliatesajt.