Sälja annonsplats

Om du har byggt en mycket omfattande och innehållsrik hemsida eller blogg som har många besökare har du goda möjligheter att tjäna riktigt fina pengar på den. Självklart kan du tjäna pengar per klick som Adsense och få en viss procent på varje köp som görs via dina affiliatelänkar, men om du har en riktigt populär hemsida kan du även sälja annonsplatser på den som gör att du tjänar ännu mer pengar. Nu ska vi på webbhotells.se visa dig hur det här fungerar och hur du säljer in dina annonsplatser.

Så fungerar det

När du tjänar pengar på din hemsida som affiliate får du betalt varje gång någon klickar på din banner och sedan köper något, men om ingen köper något får du inget betalt. Det finns även affiliatebanners som ger betalt per klick precis som med adsense, men om ingen klickar får du inte heller några pengar. När du har sålt en annonsplats får du alltid betalt eftersom annonsören betalar en viss summa pengar bara för att få synas på din webbplats, vilket såklart är grymt bra.

För- och nackdelar

  • Fördelar. En fördel med att sälja annonsplatser på din sajt är du kan få mycket mer betalt för dina annonser. Du ska inte tro att stora bloggare som Blondinbella, Kenza och Tyra har blivit rika på affiliateannonser. En annan fördel är att du redan innan du placerar annonsen på din sajt vet hur mycket du kommer att få betalt.
  • Nackdelar. Om någon annonsör överhuvudtaget ska vara intresserad av din sajt måste den vara riktigt bra och/eller ha många besökare, och om du ska får riktigt bra betalt för dina annonsplatser måste din sajt vara riktigt känd. Det här behöver förvisso inte vara någon nackdel om din sajt redan är stor.

Så säljer du in dina annonsplatser

  • Tom annonsplats. Lämna ett tomt utrymme på din hemsida eller blogg där det står ”annonsera här”, då är det inte omöjligt att någon annonsör kontaktar dig om du har en bra eller välbesökt hemsida. Men för att det här ska fungera bör du redan ha betalande annonsörer på din hemsida eller åtminstone affiliateannonser på din sajt, för annars kan det se ut som att din sida har svårt att få annonsörer och det är ju inte så bra.
  • Kontakta potentiella annonsörer. Du bör också kontakta företag inom din nisch som kan tjäna på att ha annonser på din hemsida. Om du e-postar företagen bör du skicka med en länk till din hemsida, förklara varför just deras företag kommer att tjäna på att annonsera hos dig och visa upp hur många besökare du har. Det kan också vara bra att ange hur mycket du vill få betalt, det ger ett seriöst och självsäkert intryck och funkar extra bra om du redan har betalande annonsörer. Ta också reda på vilka sökord folk söker på när de hittar din sajt och om dessa sökord stämmer väl överens med de produkter annonsören säljer kan det också vara något att visa upp.