Molntjänster

Molntjänster – Vad är de, hur fungerar de och varför ska man använda dem?

Molntjänster eller “Cloud services” som de kallas på engelska är en viktig del av vår vardag. Själva termen molntjänst kan låta förvirrande, men i själva verket rör det sig om något ganska logiskt och enkelt. Några av dagens vanligaste tjänster, exempelvis e-post, Facebook och Instagram är exempel på molntjänster.


I den här guiden tittar vi på vad molntjänster egentligen är och hur de fungerar. Vi tar också upp fördelarna med tjänsterna och varför användningen av molntjänster kan revolutionera både din verksamhet och din vardag.

Vad är molntjänster?

Sedan datorn blev en självklar del i de flesta svenska hem har vi arbetat med olika datorprogram. Det är program som Word eller Excel som redan finns eller ska laddas ner på datorn. Men utvecklingen av IT, framförallt sedan början på 2000-talet, har gett upphov till en ny version av program som kallas för molntjänster. En del av tjänsterna fanns visserligen redan innan år 2000, men det var då det började ske en stark utveckling inom området.

Molntjänster / Cloud

Molntjänster är en form av IT-tjänster. Det som skiljer dem från andra IT-tjänster är att de inte utgörs av mjukvara på en dator eller annan enhet, utan finns online. Det här medför en rad olika fördelar, exempelvis att de inte tar upp någon plats på dina enheter. För att använda en molntjänst behöver du en dator, mobil, surfplatta eller annan enhet samt en anslutning till internet.

Med hjälp av molntjänster kan du lagra data, använda olika program och hantera processorkraft. Något som karakteriserar molntjänster är också att de kan nås via internet, utan någon hjälp från kundtjänst eller person. Detsamma gäller vid ändringar eller borttagande av en molntjänst. Molntjänster kan alltså sammanfattas som nätbaserade IT-tjänster som möjliggör användning av olika program. Molntjänster tar inte upp någon plats på din enhet.

Några välkända molntjänster listas nedan:

  • Amazon Cloud Services
  • Google Cloud
  • Azure Cloud

3 typer av molntjänster

Molntjänster kan delas in i tre huvudsakliga kategorier enligt nedan.

* Infrastructure as a Service (IaaS). IaaS, som på svenska översätts till infrastruktur som en tjänst, har att göra med grundläggande datorresurser, exempelvis servrar, nätverk, lagringsutrymme och backup. Det handlar också om processorkraft.

* Platform as a Service (PaaS). PaaS står för plattform som en tjänst på svenska och utgörs av utvecklingsverktyg, databaser och webbservrar. PaaS gör det möjligt att utveckla exempelvis hemsidor och appar utan större kunskaper inom IT. Med PaaS kan du därför skapa en webbsida åt ditt företag eller en blogg.

* Software as a Service (SaaS). Med SaaS menas mjukvara som tjänst. Några exempel på det är Google Education, e-post, spel och sociala medier. SaaS gör det möjligt att använda olika appar genom programgränssnitt eller webbläsare.

3 typer av moln

Vi har redan nämnt att det finns tre typer av molntjänster, men det finns faktiskt också tre typer av moln. Nedan tittar vi mer på dem.

* Publikt moln. Med publikt moln menas ett moln där leverantören driver och äger all IT-infrastruktur, alla program och all hårdvara. När du använder den här typen av moln delar du server med alla andra parter som valt samma leverantör. Därför kallas det för ett offentligt moln. Du som använder ett publikt moln kan enkelt skala ner eller skala upp tjänstens kapacitet beroende på vilka behov du har. Priset för publika moln är ofta väldigt fördelaktigt, och sätts enligt hur mycket kapacitet du behöver. En nackdel med den här typen av moln är att det inte erbjuds så mycket flexibilitet.

* Privat moln. Om du väljer ett privat moln eller internt moln delar du inte kapacitet med andra. Hela IT-infrastrukturen, hårdvaran och alla program går till din verksamhet. Det innebär att du får mer kontroll samt högre säkerhet och flexibilitet. Du kan skräddarsy lösningar enligt just dina önskemål. Ett privat moln är ofta ett lämpligt alternativ för myndigheter, större företag och liknande aktörer som har mycket känslig data. Däremot är det sällan en fysisk person behöver ett privat moln.

* Hybridmoln. Precis som namnet antyder är hybridmolnet kombinationen av ett privat och ett publikt moln. Hybridmolnet lämpar sig väl för många företag som delvis behöver extra säkerhet, exempelvis för konfidentiell information. Samtidigt används det publika molnet för områden som inte kräver samma skydd. Hybridmoln är därför också säkra och flexibla alternativ som kan anpassas till din verksamhet. De är också kostnadseffektiva, eftersom din användning styr hur mycket du kommer att betala.

Hur fungerar molntjänster?

För att kunna använda en molntjänst behöver du först besöka hemsidan ifråga och logga in. Oftast behöver du först registrera ett konto. Det fungerar oavsett vilken enhet du använder och var du befinner dig i världen. Så länge du har ett användarnamn, lösenord och en anslutning till internet har du allt som behövs.

Även begreppet molntjänster syftar till att förklara hur tjänsterna fungerar. Istället för att vara nerladdade på din dator är de “uppe på ett moln” där de kan nås av flera användare samtidigt. Dokument kan delas mellan t.ex. anställda på ett företag, bilder kan laddas upp på sociala medier och mejl kan skickas fram och tillbaka från din inbox.

Fördelar med molntjänster

Det finns många fördelar med att använda molntjänster. De viktigaste listas nedan.

  • Flexibilitet
  • Besparingar
  • Flexibla kostnader
  • Kräver ingen plats
  • Stor användarvänlighet
  • Säkerhet
  • Obegränsat utrymme för datalagring

Flexibilitet

En av de största fördelarna med molntjänster är att de kan nås överallt. Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig, vilken tid det är eller vilken enhet du har tillhands. Den här aspekten är viktig både för privatpersoner och företag. När du reser har du oftast inte tillgång till din egen dator och det kan även hända att du blir av med din telefon. I sådana fall behöver du inte oroa dig för att du har förlorat program eller data som du inte kan få tillbaka.

Anställda gynnas också av den stora flexibiliteten. Istället för att behöva sitta vid en dator på arbetsplatsen kan du utföra ditt arbete hemifrån också. Molntjänsterna gör det även möjligt att arbeta från flygplatsen, biblioteket eller andra ställen om det skulle behövas. Det här gör det enklare för företag att effektivisera sitt arbete. Även du som anställd får bekvämare och bättre arbetsförhållanden.

Besparingar

Många program och appar som laddas ner kostar en del. Som konsument tjänar du därför på att använda en molntjänst, eftersom de oftast är helt kostnadsfria.

För företag, institutioner, myndighet och liknande innebär molntjänster stora besparingar i resurser och IT-infrastruktur. Aktörer som sitter på mycket data och information behöver exempelvis många program och lagringsutrymme, och för att skaffa det krävs både arbete och pengar. Genom att använda molntjänster behöver företag inte skaffa egna servrar eller utveckla egen IT-infrastruktur. Molntjänster är alltså ett enkelt sätt att bedriva olika verksamheter utan att behöva lägga stora summor, arbete eller andra resurser.

Flexibla kostnader

Med molntjänster betalar du för kapaciteten som används under en viss period. Det går alltid att köpa mer om det skulle behövas, likaså att skala av. I de flesta fall finns det gratisversioner av olika tjänster, men om du behöver mer kapacitet tillkommer en kostnad.

Kräver ingen plats

Det faktum att molntjänster inte laddas ner är också en stor fördel. De flesta privatpersoner brukar ha ganska mycket data på sina enheter, framförallt bilder, musik, filmer och olika dokument. Den här datan tar upp en del plats, vilket innebär att det blir mindre minne tillgängligt för att spara mer data. Därför är det ofta väldigt uppskattat att molntjänsterna inte påverkar din enhets datautrymme.

Även företag gynnas av att molntjänster inte tar upp plats. De har i regel betydligt mer data på olika enheter, vilket innebär att de gynnas mer än vad privatpersoner gör.

Stor användarvänlighet

Molntjänster är väldigt enkla att använda. De kräver inga avancerade IT-kunskaper, utan vem som helst kan komma igång med dem. Dessutom sköts driften av systemet automatiskt utan att du som användare behöver agera. Du behöver därför inte bry dig om eventuella problem som skulle kunna uppstå eller åtgärda dem på något sätt, utan allt sköts av leverantören.

Säkerhet

En annan fördel med molntjänster är att de oftast är väldigt säkra. Låt oss säga att ett företag har mycket data som behöver lagras online. Istället för att utveckla egna alternativ blir det enklare och med stor sannolikhet även säkrare att välja en molntjänst. Det beror på att stora leverantörer har betydande resurser i form av IT-kompetens och kapital; oftast mer än vad ett enskilt företag har. Molntjänstleverantörer kan därför erbjuda hög bl.a. hög driftsäkerhet, automatiska uppdateringar, starka antivirusskydd och fysisk säkerhet från t.ex. stöld eller brand.

Molntjänster brukar även ha säkerhetskopior av din data. Därför kan du vara säker på att din information inte kan försvinna, även om din enhet skulle krascha eller bli stulen.

Obegränsat utrymme för datalagring

När du använder en molntjänst, exempelvis för lagring av data, har du princip obegränsat utrymme. Skulle du istället vilja lagra allt på egna enheter skulle det innebära högre kostnader, eftersom dina egna enheter inte har lika stor kapacitet att lagra data. Du skulle behöva köpa till kapacitet eller hårdvara för att få plats med all data som du vill lagra. Framförallt större verksamheter kan därför vinna mycket på att välja molnbaserad datalagring.

Nackdelar med molntjänster

Det finns väldigt få nackdelar med molntjänster. Eftersom det finns stora skillnader mellan olika tjänster bör man se nackdelarna som potentiella.

Leverantören kan använda din information

Den främsta nackdelen med molntjänster är att företaget bakom tjänsten har rätt att använda din information. Du bör därför vara noga med att inte ange information som är konfidentiell eller som du inte vill dela med dig. Det är också viktigt att kolla upp vilken typ av information som kan användas, hur och i vilket syfte.

Risker med dålig migrering

Idag väljer allt fler verksamheter att migrera till molnet. Med det menas att man flyttar över sin data, men även sina tjänster, till en extern server. Man kan säga att företagets verksamhet flyttas till en utomstående dator. En migrering kräver därför stor kunskap och noggrann planering för att den verkligen ska bli lyckad. Om migreringen inte skulle vara välutförd kan det bl.a. orsaka osäkerhet i systemet.

Så kan du använda molntjänster

Ovan har vi redan gått in på hur molntjänster kan användas. Nedan gör vi en sammanställning och tittar på användningsområdena i större detalj.

* Delning av dokument. Men en molntjänst som Google Drive blir det enkelt att dela dokument med andra. Alla som ges tillgång till dokumenten ifråga kan göra ändringar i som sedan blir synliga för samtliga parter. Genom att dela dokument kan en hel grupp anställda eller studenter samarbeta på ett smidigt sätt.

* Delning av bilder. Molntjänster som iCloud gör det möjligt att ladda upp, dela och kommentera på olika bilder och videor. Datan sitter dessutom tryggt i molnet och blir kvar oavsett vad som händer med dina enheter.

* Delning av kalander. Idag har allt fler ett väldigt tight schema. Det är mycket som måste bli gjort, och därför undviker man gärna att lägga mycket tid på att boka in möten. Istället för att diskutera via telefon kan ni snabbt dela kalender med varandra. Då kan ni snabbt se vilka möjligheter som finns utan onödigt tidsfördriv.

* Delning av platsinformation. Om du ska träffa någon på en viss plats kan det ofta vara bra att kunna dela platsinformation. Det gäller exempelvis om du har råkat gå vilse, eller om ni båda är på väg från olika håll och vill kunna se beräknad ankomsttid. Då kan ni båda se var den andra befinner sig ända tills ni båda når samma destination.

* Back-up av data. Back-up av data är ett väldigt vanligt sätt att använda molntjänster. Att ha en kopia på dina bilder, dokument och annat är alltid en god idé, exempelvis om din telefon eller laptop skulle bli stulen.

Att välja rätt molntjänst

Det finns oerhört många olika molntjänster. Dessutom lämpar de sig ofta för väldigt olika saker; allt från att dela dina tankar och bilder till lagringslösningar. Därför är det svårt att jämföra molntjänster på samma sätt som andra tjänster. För att kunna göra en jämförelse behöver man först veta vilket område man är intresserad av.

Låt oss titta på ett konkret exempel. Ett av de största användningsområdena för molntjänster är lagring, så vi antar att du är intresserad av just det. Som det ser ut idag finns det tre marknadsledande alternativ, nämligen nedanstående:

  • iCloud – Apple
  • Google Drive – Google
  • OneDrive – Microsoft

Alla molntjänster ovan erbjuder i princip samma tjänst. Oavsett vilken du väljer kan du bland annat lagra, redigera och dela dokument med andra. Du kan också göra presentationer och kalkyler. För att avgöra vilket alternativ som vore bäst för dig bör du titta på vilka enheter och operativsystem du använder. Om du har en iPhone blir det enklast och smidigast att välja iCloud, men om du använder Gmail kan det också fungera riktigt bra med Google Drive. OneDrive fungerar bäst om du använder Windows.

Ett tips är också att titta på hur tjänsterna fungerar. Även om det rör sig om samma typ av molntjänst så kan det förekomma skillnader. Användarvillkoren och integritetspolicyn kan också variera mellan olika tjänster.

Säkerhet ur ett juridiskt perspektiv

Vi har tittat på hur säkra molntjänster är utifrån ett IT-perspektiv, men vi kan också se det hela ur en juridisk vinkel. Lagen har en del att säga om molntjänster, framförallt om man tittar ur ett EU-perspektiv eller internationellt perspektiv. Som användare behöver du inte ha någon större koll, men något som är värt att nämna är GDPR.

General Data Protection Regulation, förkortat som GDPR, trädde i kraft år 2018 och ersätter PUL (Personuppgiftslagen) från1998 och EU:s dataskyddsdirektiv från 1995. GDPR ger dig som användare betydligt större inflytande över hur dina uppgifter får användas. Leverantörer och företag har inte rätt att nyttja informationen hursomhelst, utan det finns starka begränsningar som måste följas. Aktörer som bryter mot GDPR kan få betala hela 20 miljoner Euro i böter.

GDPR syftar till att skydda dig som använder molntjänster. Du kan därför vara trygg med att lagen är på din sida när det gäller leverantörernas användning av dina uppgifter. Det här gör att molntjänster kan ses som säkra, även ur ett juridiskt perspektiv. Du har alltså goda anledningar att känna dig lugn när du använder molntjänster.

Slutord

Dagens molntjänster har bidragit stort till dagens digitaliserade samhälle. Tack vare molntjänster kan vi bland annat kommunicera via e-post och sociala medier, lagra data på externa servrar samt utveckla webbsidor och appar av olika slag. Världen har blivit mindre och både arbete och vardag har blivit enklare och roligare som ett resultat av molntjänster. Företag och andra stora aktörer har dessutom sparat stora pengar på att välja just molnlösningar.

Bland de många fördelarna med molntjänster är att de kan nås närsomhelst så länge du är ansluten till internet. Det spelar ingen roll var i världen du befinner dig eller vilken enhet du använder. Informationen som lagras sitter säkert, även om det skulle uppstå problem med din enhet eller nätverksanslutning. Fördelarna med molntjänster är många och vi kommer med all sannolikhet se en även större utveckling i framtiden.

Vanliga frågor

Är det säkert att använda molntjänster?

Att använda molntjänster kan betyda flera olika saker. Det kan handla om att migrera en hel verksamhets data till molnet, men också att göra något så enkelt som att skicka ett mejl. Därför är det svårt att ge ett enda svar som gäller i alla situationer. I regel är det väldigt säkert att använda molntjänster.

Undantaget är om en migrering inte skulle ske på rätt sätt. Det kan också handla om att leverantören som äger molntjänsten du använder får använda din data på sätt som du inte uppskattar. En annan risk kan vara att tjänsten kraschar eller går i konkurs. Då kan du förlora all data som är lagrad på det molnet.

Hur vet jag vad leverantörer gör med min data?

För att ta reda på hur en leverantör kan använda din data bör du läsa företagets personuppgiftspolicy. När du först skaffar ett konto ombes du acceptera policyn. Du bör alltså läsa igenom den ordentligt för att vara införstådd med hur din information kan komma att användas. Leverantören får inte använda dina uppgifter på sätt som inte är angivna i policyn. Ofta används informationen i syfte att förbättra molntjänsten på olika sätt.

Vad menas med små och stora moln?

Det finns vissa likheter mellan molntjänster och riktiga moln. Precis som det finns både mindre och större moln i naturen finns det även större och mindre molntjänster. Med det menas oftast moln som används till lagring av data, exempelvis iCloud och Google Drive. Ett mindre moln innebär mindre utrymme att lagra filer. Ett sådant moln är oftast kostnadsfritt. Stora moln innehåller istället mycket utrymme för en större mängd filer. Större moln brukar kosta. I vanliga fall kan du använda ett mindre moln gratis, men det finns möjlighet att uppgradera till ett större alternativ om du kan tänka dig att betala för det.

Vad innebär det egentligen att min data lagras på molnet?

När du använder en molntjänst för att lagra data kan man säga att datan lagras på molnet. Det man syftar på är att din data sparas på externa servrar. Leverantören som äger molntjänsten ifråga har egna servrar som datan sparas på. Servrarna är placerade i så kallade serverhallar där det finns många olika servrar. Dessutom kan de vara placerade i olika länder. Det är alltså fullt möjligt att du befinner dig i Sverige, samtidigt som din data är lagrad i till exempel Storbritannien eller USA.

Hur vet jag var min data lagras?

Huvudregeln är att du som bor och använder molntjänster i Sverige ska få dina uppgifter lagrade inom EU. Leverantören kan med andra ord spara informationen på en server inom unionen. I vissa fall kan företaget spara datan på servrar i en annan del av världen. För att det ska vara tillåtet krävs det dock ett godkännande av dig som användare. Det måste också finnas ett avtal som garanterar att din information endast får behandlas på samma sätt som om den hade lagrats inom EU. Att din information lagras i t.ex. Japan innebär alltså inte att den kan användas på samma sätt som data från japanska medborgare.