On-Page SEO
Det här med sökmotoroptimering (SEO) är en hel vetenskap och det kan ta åratal av självstudier och praktik innan man blir en riktig klippa på SEO, men själva grunden är faktiskt inte så svår att lära sig. Om du använder dig av de enkla små knep vi på webbhotells.se tänker visa dig nu kommer din hemsida garanterat ranka betydligt högre på Google och andra sökmotorer än om du inte hade brytt dig om SEO alls. Tänk bara på att det kan ta månader (eller år) innan resultatet av din SEO börjar ge ett riktigt bra resultat.
I detta inlägg tänkte vi fokusera på On Page SEO och du kan läsa om Off Page SEO i en annan artikel. Flera av våra exempel utgår från att du har gjort din hemsida med det mest använda verktyget WordPress på ditt webbhotell, men grundprincipen är densamma för de flesta publiceringsverktyg.
On page SEO
On page SEO är de åtgärder du kan göra på själva hemsidan för att komma högre upp på sökmotorerna. Så här bör du göra:
- Huvudtitel. Titeln för varje inlägg och sida ska bestå av en H1 tag. Det är sällan du behöver bry dig om det här eftersom WordPressmallarna automatiskt ser till att inläggets eller sidans titel blir i H1. Google gillar H1 när deras sökmotor krälar igenom din sida, men du ska absolut inte använda H1 någon annanstans på sidan.
- Huvudrubriker. Huvudrubrikerna i din text bör vara i H2 även om du använder dig av relativt många huvudrubriker.
- Underrubriker. Om du har flera underrubriker bör de vara h3-taggade.
- Var noga med rubrikerna. Du bör se till att inläggens och sidornas titlar och rubriker innehåller relevanta sökord.
- Var noga med permalänken. En permalänk är uppbyggd såhär: www.domännamn.se/inlaggetsnamn. Se till att inläggets namn innehåller bra sökord.
- Fetmarkera nyckelord. De viktigaste nyckelorden/sökorden kan med fördel markeras i texten, men fetmarkera inte för mycket.
- Installera viktiga SEO–plugins. Skaffa en XML Sitemap som förenklar sökmotorernas indexering av din hemsida och ett stort SEO-plugin som till exempel All in One SEO Pack eller SEO Ultimate. Dessa stora plugins gör att det blir lättare för dig att sökmotoroptimera din hemsida.
- Meta descriptions. Meta description är beskrivningen av vad din hemsida och dina olika inlägg handlar om. Denna beskrivning syns i sökträffarna på Google och bör därför vara säljande och skapa intresse för din hemsida. Om du har ett SEO-plugin kan du lägga till denna beskrivning direkt under inlägget.
- Länka mellan sidorna. Off Page SEO handlar mycket om länkande, men även om du länkar mellan dina inlägg och sidor inom samma sajt (på ett vettigt sätt) kan du ranka högre på sökmotorerna. Det brukar vara bra att länka från startsidan till sajtens undersidor.
- Bra innehåll. Texterna bör vara relativt välskrivna, innehålla relevant info och innehålla sidans och inläggets viktigaste sökord.
- Uppdatera ofta. Ju oftare hemsidan uppdateras med bra innehåll desto bättre rankning får den, i alla fall generellt sett.
Senaste recensionerna