VPN
Vad är VPN och varför ska man använda det?
VPN-tjänster har blivit allt vanligare i vår del av världen. Med hjälp av en sådan tjänst kan du surfa säkert och minimera risken för cyberattacker och andra hot. Dessutom kan du kringgå geoblockeringar och komma åt sajter och innehåll som du inte har tillgång till i dagsläget, exempelvis amerikanska Netflix eller SVT Play om du befinner dig utomlands. När du använder en VPN-tjänst slipper du dessutom att information om din aktivitet online sparas och används i olika syften. Fördelarna med VPN är många!
Vad är VPN?
VPN står för “Virtual Private Network”, alltså virtuellt privat nätverk på svenska. Med hjälp av nätverket kan du surfa helt anonymt, utan att andra parter ska kunna se din aktivitet. Det finns en rad fördelar med det här, framförallt eftersom det på senare år skett allt fler ID-kapningar och liknande. Kriminella grupper gör försök att få tillgång till personlig information som lösenord, bankuppgifter och så vidare, vilket VPN starkt minskar risken för. Genom att använda VPN slipper du också övervakning, reklam och en rad andra intrång i din integritet. Nedan tittar vi mer på några viktiga fördelar med VPN.
Varför använda VPN?
Anonymitet
I första hand är VPN ett bra alternativ för att skydda din integritet på internet. När du är ansluten till en VPN-tjänst kan du besöka vilka sajter du vill, oavsett var du befinner dig, utan att din aktivitet kan spåras. Din IP-adress kommer inte att kunna ses av andra parter, vilket säkerställer anonymitet. Med en kvalitativ VPN-tjänst kan du därför känna dig trygg med att dina känsliga uppgifter inte kan nås av kriminella, myndigheter, företag eller andra parter som skulle kunna använda dem på olika sätt.
Kringgå geoblockeringar och censurerade sajter
Har du hört att Netflix amerikanska användare har ett bättre utbud av filmer och serier? Då kan en VPN-tjänst vara värd att fundera på. Genom att ansluta dig till en sådan kan du få tillgång till Netflix i andra länder, men även andra sajter som är blockerade för dig. Om du exempelvis ska åka på semester, låt oss säga till Kina, så kan det vara omöjligt att logga in på ditt Facebook-konto. Skulle du då vara kopplad till en VPN-tjänst kan du besöka sajten, även om den är blockerad för användare i landet.
Surfa säkert på offentliga wifi-nätverk
En VPN-tjänst kan vara särskilt viktig när du är uppkopplad på ett offentligt nätverk. Det kan handla om alltifrån nätverket på Espresso House hemma i Sverige eller på flygplatsen i Indien. Med ett VPN i bagaget kan du känna dig trygg oavsett var i världen du befinner dig.
Hur fungerar VPN?
För att kunna använda VPN behöver du ansluta dig till en VPN-tjänst. Det finns många företag som erbjuder riktigt bra VPN-tjänster, så börja med att välja en tjänst av hög kvalitet. Då kan du vara säker på att ditt surfande verkligen kommer att vara anonymt.
När du kopplar upp dig till en VPN-tjänst fungerar den som en extern server. All information går först genom servern och endast därefter ut på internet. Servern fungerar alltså som en sorts tunnel, så kallad VPN-tunnel. När du surfar på internet kommer informationen alltså att gå igenom VPN-tunneln, som är krypterad. VPN-tjänsten kan därför se vilka sajter du besöker, men informationen skickas inte vidare och blir därför inte synlig för t.ex. din internetleverantör. Andra parter än din VPN-leverantör kan inte se din aktivitet eller din riktiga IP-adress.
Så ansluter du dig till en VPN-tjänst
För att kunna ansluta dig till en VPN-tjänst behöver du skaffa ett abonnemang hos en leverantör. Om du är mycket duktig på IT är det möjligt att skapa en anslutning själv, men om du inte är insatt i ämnet är det bäst att välja en tjänst. Det finns många företag som levererar högkvalitativa VPN-tjänster. När du väl har valt en leverantör kan du ladda ner tjänsten med en gång. Sedan väljer du bland servrarna som erbjuds och kopplar upp dig mot den du föredrar. Du kan med andra ord komma igång med säker surfning väldigt snabbt.
För att din surfupplevelse ska bli optimal är det viktigt att förstå vilken server du bör ansluta dig till. Det bästa är att välja en server i samma land som webbsidan du vill besöka. Om du exempelvis skulle vilja spela ett japanskt spel som inte är tillgängligt för svenska spelare ansluter du dig alltså till en server i Japan.
Så använder du VPN
Du kan använda en VPN-tjänst på flera olika sätt, i olika syften. Framförallt kan du göra nedanstående:
* Surfa säkert: En VPN-tjänst är ett optimalt val för att göra ditt surfande så tryggt som möjligt. Genom VPN-tunneln som görs tillgänglig när du är ansluten till tjänsten blir det i regel omöjligt för andra parter att spåra, registrera eller spara information om din aktivitet eller privata information. Den här aspekten är särskilt viktig om du är uppkopplad mot ett offentligt wifi-nätverk eller befinner dig utomlands.
Ett tips är att välja en ordentlig VPN-tjänst som verkligen skyddar din integritet optimalt. Tjänster vars kryptering är lika stark som militärens är oftast de bästa alternativen för dig som vill ha största möjliga skydd.
* Slippa övervakning: All övervakning som sker på internet handlar inte om att stjäla personlig information. Det kan helt enkelt vara att exempelvis myndigheter och företag får möjlighet att se var du befinner dig, vilka sidor du besöker och på så vis få en bild av dig. Även om deras syfte inte är att hacka dina konton kan det ändå kännas som ett intrång i din integritet. Genom att slippa bli övervakad kan du också slippa t.ex. reklam och att information om dig lagras på olika ställen.
* Gömma din IP-adress: Med en VPN-tjänst kan du både gömma och ändra din IP-adress. Utomstående parter kan inte se din riktiga IP-adress, eftersom din aktivitet sker genom VPN-servern. Därför blir det inte möjligt för olika företag att spåra dig och spara exempelvis kakor och annan information. Detsamma gäller din internetleverantör, som inte kommer att kunna se din aktivitet.
* Kringgå geografiska blockeringar: När du använder VPN kan andra parter inte se din egentliga IP-adress, utan ser adressen till servern. Därför kan olika webbsidor inte identifiera var du befinner dig i världen. På så vis blir det möjligt att komma in på sajter som inte är tänkta för personer som bor i Sverige (eller var du annars befinner dig). Som nämnts kan du logga in på exempelvis amerikanska eller brasilianska Netflix, trots att du sitter hemma i Sverige. Detsamma gäller om du vill besöka till exempel SVT Play när du befinner dig utomlands.
För att kunna besöka en sida som är blockerad i landet du befinner dig i behöver du logga in på en server utanför landet. Om du vill besöka en webbplats i USA bör du alltså ansluta dig till en server som finns där.
* Nå censurerade sajter: Ett annat fenomen som liknar geoblockeringar är censurerade sajter. Här handlar det däremot om webbsidor som är blockerade för det egna landets invånare. Ett välkänt exempel är att Google, Facebook, Twitter, YouTube, Flickr och Instagram är blockerade i Kina. Det innebär att du som befinner dig inom landets gränser inte har möjlighet att komma in på sajterna.
Den här typen av blockeringar beror till stor del på att länderna ifråga vill ha kontroll över vilken information medborgarna tar del av. De förekommer inte i västvärlden, men i länder som Kina, Nordkorea, Iran och Ryssland är de vanliga. För dig som planerar att resa till ett sådant land kan det vara särskilt givande att använda en VPN-tjänst.
* Spara pengar: En aspekt som få tänker på är att man faktiskt kan spara pengar med hjälp av en VPN-tjänst. Det beror på att priset för samma tjänst varierar kraftigt mellan olika länder. Exempelvis är det betydligt billigare att ha ett Netflix-abonnemang i Brasilien än i Sverige. Med hjälp av en VPN-tjänst kan du alltså teckna ett abonnemang i landet där priset är lägre och på så vis spara nästan halva kostnaden. Även flygbiljetter och tjänster av olika slag är betydligt billigare i länder där även inkomsterna är låga.
Var brukar VPN användas?
Användningen av VPN är väldigt vanlig. Många aktörer som du säkert redan känner till använder VPN-tjänster. Utöver privatpersoner som vill skydda sin integritet handlar det bland annat om aktörerna som diskuteras nedan.
- Myndigheter: Det är väldigt vanligt att myndigheter använder VPN. Man har ofta känslig och konfidentiell information som inte får läcka ut av olika anledningar. Därför är det vanligt att man använder ett internt nätverk och VPN för att säkerställa bästa möjliga skydd.
- Företag: Företag fungerar till stor del som myndigheter. Även här är det viktigt att känslig information inte kommer ut eller hamnar hos fel part. Det är också vanligt att anställda kan ansluta sig till företagets nätverk även när de arbetar hemifrån.
- Universitet och lärosäten: Det förekommer faktiskt också universitet som använder VPN. Med tanke på hur mycket forskning och annan information som skickas fram och tillbaka är VPN ett bra skydd även i det här sammanhanget. VPN-tjänster används alltså ganska flitigt på många platser i samhället.
Innan du väljer en VPN-tjänst
Du som funderar på att skaffa en VPN-tjänst har en djungel av alternativ att välja mellan. Det kan skilja mycket mellan olika tjänster och därför är det viktigt att inte bara välja första bästa. Om du vill ha en trygg tjänst som håller vad som lovas rekommenderar vi att du följer stegen nedan:
* Jämför flera olika VPN-tjänster. Först och främst bör du jämföra flera VPN-tjänster innan du bestämmer dig. Det finns stora skillnader i säkerhet, hastighet, pris, villkor, o.s.v. mellan olika leverantörer. Ta dig därför tid att läsa på om olika alternativ för att hitta det som verkligen passar dig bäst.
* Tänk igenom vad du vill använda tjänsten till. De allra flesta VPN-tjänster erbjuder ett brett utbud av funktioner. Däremot är de inte alltid lika bra på alla aspekter. En del VPN-tjänster har säkrare kryptering, medan andra kan erbjuda högre och stabilare hastighet. Om vi antar att du är intresserad av VPN för att kunna se fler filmer på Netflix vinner du på att välja en tjänst som bl.a. erbjuder hög hastighet och god förmåga att avblockera internationellt innehåll. Skulle du istället vilja ha högsta möjliga säkerhet bör du välja en tjänst som bl.a. erbjuder kill switch, säker 256-bitars AES-kryptering, skydd mot DNS-läckor samt IKEV2 eller OpenVPN-protokoll.
* Titta på vilket land tjänsten kommer ifrån. Olika länder har olika lagar. Alla VPN-leverantörer måste följa regleringarna i det egna landet, vilket påverkar dig som bor i Sverige. Det viktigaste att ta reda på är om leverantörerna får eller är skyldiga att lämna ut information om dig till myndigheter eller andra parter.
* Undersök företagets hantering av cybersäkerhet. De flesta VPN-leverantörer lovar mycket, men kan de hålla vad de lovar? Hur kan de garantera cybersäkerhet? Ett seriöst företag med goda kunskaper och erfarenheter gör den här typen av information tillgänglig på sin hemsida.
* Bekanta dig med leverantörens villkor och säkerhetspolicy. För att vara säker på hur företaget egentligen hanterar personuppgifter och data om din aktivitet bör du läsa igenom både villkoren och säkerhetspolicyn noga. Det händer att leverantörer marknadsför sig som mycket säkra, men så är inte alltid fallet.
* Läs recensioner. Det är också bra att få en inblick i hur tidigare eller nuvarande kunder upplever tjänsten. Besök gärna Trustpilot och liknande sidor för att få dig en bild av kundernas åsikter. Tyvärr är alla recensioner inte att lita på och många gånger är det så att missnöjda kunder skriver mer än nöjda. Däremot kan du upptäcka vissa mönster, exempelvis att många kunder tar upp samma problem.
* Fundera över priset. Priserna kan variera ganska mycket mellan olika VPN-tjänster. En del är kostnadsfria, medan andra kan kännas dyra. Det finns tjänster av hög kvalitet som kostar mellan 70 och 100 kronor, så det behöver inte kosta skjortan att ansluta dig till en tjänst. Däremot bör du undvika att välja baserat på priset. VPN-tjänster som är kostnadsfria eller mycket billiga är oftast inte så säkra, och då bör man fundera på om det överhuvudtaget finns någon vits med att ansluta sig till tjänsten.
Bör man välja gratis VPN-tjänster?
Idag finns det ett väldigt brett utbud av VPN-tjänster. Många av dem är kostnadsfria, åtminstone till en början. Men när man väljer en tjänst bör man vara medveten om att det finns betydande skillnader mellan de olika alternativen. De viktigaste skillnaderna ligger i hur pass säkert skydd tjänsten faktiskt erbjuder samt hur hög hastigheten är.
VPN-tjänster som är helt kostnadsfria är i regel ett sämre val än de som kostar. De kan inte erbjuda en lika säker anslutning och inte heller lika hög hastighet. Det beror på att kostnadsfria tjänster inte har tillräckliga resurser för att säkerställa hög kvalitet, vilket inte är så konstigt med tanke på att de inte får några intäkter. Vi rekommenderar därför att du som vill ha en säker anslutning väljer en betaltjänst.
Är det helt lagligt att använda VPN?
Precis som i de allra flesta andra länder är det helt lagligt att använda VPN i Sverige. Du är inte skyldig att låta exempelvis myndigheter se vilka sajter du besöker. Därför är du fri att använda VPN hur mycket som helst.
Den enda situationen då VPN kan associeras med illegal verksamhet är när kriminella individer använder tjänsten i syfte att dölja olaglig aktivitet. Man bör dock vara medveten om att det inte är själva VPN-tjänsten som är olaglig att använda, utan det är den illegala verksamheten i sig som utgör problemet.
I länder som Ryssland, Nordkorea och Kina är det däremot olagligt att använda VPN. Om du planerar att besöka ett annat land kan det därför vara en bra idé att kolla upp om VPN är lagligt i landet ifråga.
Vem bör använda VPN?
Ibland uppstår frågan varför man egentligen skulle vilja använda VPN-tjänster om man är en ärlig individ. Om man inte har något att dölja, varför skulle det då vara ett problem att någon kan se vilka sajter man besöker? Tittar vi på hur samhället ser ut idag blir det däremot tydligt varför allt fler väljer VPN. Du som använder Facebook har säkert märkt att det numer skickas reklam till dig, och reklamen utgörs ofta av saker du exempelvis googlat under den senaste perioden.
Låt oss säga att du har tittat på en viss jacka på Zalando.se eller en viss video om WordPress på YouTube. Sannolikheten är då väldigt stor att du kommer se en reklambild på just jackan eller WordPress när du skrollar på Facebook eller öppnar Messenger. Det här är ett tydligt exempel på hur din aktivitet på internet registreras och används i marknadsföringssyfte – men den kan även användas i andra sammanhang. Frågan är om du som konsument känner dig bekväm med det här eller inte. Om du inte störs av det behöver det naturligtvis inte vara något problem. Skulle du däremot uppleva att dina sökningar är din privata aktivitet som andra parter inte har att göra med kan en VPN-tjänst vara lösningen du söker.
Slutord
Det finns många fördelar med att använda VPN. Genom att ansluta dig till en VPN-tjänst kan du surfa anonymt utan att behöva oroa dig för att din aktivitet lagras någonstans eller delas. Dessutom undviker du att få reklam som du kanske inte är intresserad av. Med ett VPN kan du också kringgå geografiska blockeringar och få tillgång till sajter och material som du annars inte kan nå. Slutligen får du även en betydligt tryggare och säkrare internetupplevelse, där hackare och andra kriminella får mycket svårare för att ta del av din information.
Du som vill komma igång med VPN redan idag kan göra det på några minuter. När du har bestämt dig för en leverantör tecknar du ett abonnemang, laddar ner VPN-tjänsten och ansluter dig till servern du föredrar. Vi rekommenderar att du följer tipsen ovan för att hitta den bästa möjliga leverantören för dina önskemål.
Vanliga frågor
Fungerar alla VPN-tjänster för Netflix?
De VPN-tjänster som lovar hög hastighet är bra alternativ för att streama filmer och serier. Däremot är alla tjänster inte lika bra på att avblockera Netflix i andra länder. En del tjänster gör det möjligt att streama Netflix i många olika länder, men det är långt ifrån alla VPN-tjänster som kan kringgå geoblockeringen som Netflix har. Därför bör du kolla upp just den här aspekten när du väljer leverantör.
Fungerar Tor eller Proxy lika bra som VPN?
Både Tor och Proxy kan vara till hjälp om du vill skydda din identitet på internet. Däremot är de inte lika effektiva som en VPN-tjänst. Genom att använda Proxy eller Tor kan du säkerställa att andra parter inte kan se din riktiga IP-adress, men din aktivitet blir inte krypterad. Din data kommer inte heller att skyddas, så varken Proxy eller Tor erbjuder samma skydd som en VPN-tjänst.
Hur väljer jag rätt VPN-tjänst för just min enhet?
Dagens mest populära och högkvalitativa VPN-tjänster fungerar för de vanligaste enheterna. Om du använder telefon, surfplatta eller dator bör du inte ha några problem alls med att hitta en kompatibel tjänst. Det gäller oavsett om du använder t.ex. iOS, Android eller Windows. Däremot är det inte alla VPN-tjänster som fungerar med Playstation, Xbox eller liknande.
Surfar jag långsammare med en VPN-tjänst?
När du använder en VPN-tjänst kommer informationen först att gå via VPN-servern och därefter ut på internet. Därför bör du räkna med att det tar något längre tid att komma in på olika webbsidor, streama, o.s.v. Internetanslutningen blir med andra ord lite trögare. Det här behöver däremot inte vara något större problem om du använder en VPN-tjänst som lägger särskilt krut på hastighet. Som nämnts har olika tjänster olika styrkor, så om hög hastighet är en prioritet för dig bör du välja en VPN-tjänst som är riktigt bra på just det. Med en sådan tjänst kommer du nästan inte märka någon skillnad mot att surfa utan VPN.
Notera att hastigheten också påverkas av hur många enheter som är kopplade till tjänsten. Vid exempelvis streaming eller nedladdning är det därför rekommenderat att inte ha flera enheter uppkopplade i onödan.
Senaste recensionerna